foto: LETA
Kariņš pauž solidaritāti Izraēlai un uzsver nepieciešamību pēc politiska dialoga ar reģiona valstu iesaisti
Ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš.
Politika
2023. gada 10. oktobris, 21:50

Kariņš pauž solidaritāti Izraēlai un uzsver nepieciešamību pēc politiska dialoga ar reģiona valstu iesaisti

Jauns.lv/LETA

Otrdien ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš (JV) Eiropas Savienības ārlietu ministru neformālajā video sanāksmē pauda solidaritāti ar Izraēlas tautu, vienlaikus uzsverot nepieciešamību meklēt politiska dialoga iespējas, kas palīdzētu panākt ilgtspējīgu mieru starp konflikta pusēm.

Sanāksmē pārrunāta aktuālā situācija Tuvajos Austrumos pēc teroristu organizācijas "Hamas" vardarbīgā uzbrukuma Izraēlai.

Kariņš uzsvēra nepieciešamību Palestīniešu pašpārvaldei skaidri norobežoties no teroristiskās organizācijas "Hamas" un nosodīt tās uzbrukumus.

Tāpat ārlietu ministrs pauda bažas par situācijas eskalācijas iespējamajām sekām reģionā. "Eiropas Savienībai jāstrādā ar reģiona partneriem, veicinot to aktīvāku iesaisti un lielāku atbildību, meklējot dialoga iespējas", norādīja ārlietu ministrs.

Ārlietu ministru neformālā video sanāksme notika pēc Eiropas Savienības augstā pārstāvja Žuzepa Borela iniciatīvas, reaģējot uz pieaugošo krīzi Izraēlā un Tuvajos Austrumos.

LETA jau rakstīja, ka "Hamas" kaujinieki sestdien apšaudīja Izraēlu ar tūkstošiem raķešu, kā arī vairākās vietās iebruka Izraēlas teritorijā, nogalinot un nolaupot civiliedzīvotājus. Uzbrukumos nogalināti aptuveni 900 izraēlieši un aptuveni 100 sagrābti gūstā. Izraēlas armija paziņoja, ka saskaitījusi aptuveni 1500 palestīniešu kaujinieku līķus Izraēlas teritorijā.

Izraēla ir atbildējusi ar gaisa uzbrukumiem Gazas joslai, kuras amatpersonas ziņoja, ka tur nogalināti 788 cilvēki, tai skaitā vairāk nekā 140 bērni. Tūkstošiem cilvēku abās pusēs ir ievainoti.