Viedokļi
2023. gada 9. augusts, 06:02

Uzņēmējs Pēteris Šmidre par alkoholisma problēmu: galvenais ir apziņa par laika vērtību

Jauns.lv

Uzņēmējs Pēteris Šmidre teic, ka dažādi alkohola pieejamības ierobežojumi, protams, ir vajadzīgi, bet cilvēkus pirmām kārtām no iedzeršanas varētu atturēt apziņa, ka tā ir “pēc būtības diezgan nelietderīga laika pavadīšana” un laikam mūsu dzīvē ir ārkārtīgi liela vērtība. Tāpat viņam ir iepatikusies kaut kur Skandināvijā ieraudzīta prakse, kur vīram alkoholu pārdeva tikai ar sievas rakstisku atļauju.

Latvijā absolūtā alkohola patēriņa rādītājs ir lielākais starp 27 Eiropas Savienības dalībvalstīm. 15 gadu vecumā vismaz 89% mūsu jaunieši ir pamēģinājuši, kā garšo kāds alkoholiskais dzēriens. Šobrīd gatavotās likuma izmaiņas paredz gan alkohola reklāmas ierobežojumus, gan tirdzniecības vietu un laika ierobežojumus. Mediķi saka, ka šāds regulējums bija jāpieņem jau vakar, kamēr netrūkst tādu, kuri apgalvo, ka cerētās izmaiņas cerēto efektu nemaz nedos.

Līdz ar to lielais jautājums: “Vai nepieciešami stingrāki ierobežojumi alkohola tirdzniecībai?”. To Jauns.lv uzdeva viedokļu līderim – uzņēmējam Pēterim Šmidrem.

Legālā alkohola nepieejamība tiek aizvietota ar citām iespējām, piemēram, ar “kaut kādas ķīmijas” lietošanu un kandžas dzīšanu no rīta līdz vakaram, teic uzņēmējs Pēteris Šmidre. Tāpēc, viņaprāt, būtu jāmeklē arī kādi citi argumenti, lai iegrožotu dzeršanu:

“Tas diapazons ir ļoti plašs – sākot no šņabja par rubli pudelē un beidzot ar Skandināvijas pieredzi, kur vīram alkoholu nepārdeva bez sievas rakstiskas atļauja. Tāpat ir pieredzēti absolūti alkohola aizliegumi vai sausie likumi gan Amerikā, gan Padomju Savienībā.

Droši vien, ka ir kaut kādi optimālie noteikumi, kur alkohols simtprocentīgi nav izslēgts, bet ir pieejami kaut kādi varianti. Kā tas ir, nepateikšu, jo neesmu speciālists. Bet viens no variantiem varētu būt alkohola vidējās cenas noteikšana proporcionāli pret vidējo algu”.

Kā nākamo - ne administratīvo un ne materiālo ierobežojumu – Pēteris Šmidre min cilvēka apziņu par laika vērtību, jo tad, kad cilvēks ir iedzēris, tad no viņa dzīves ir izsvītrota gan praktiskā, gan lietderīgā darbība. Uzņēmējs uzsver, ka pirmām kārtām no alkohola lietošanas neatturēs vis kaut kādi aizliegumi, bet gan apziņa, ka alkohols mums liedz pilnvērtīgu dzīvi.

Kā Pēteris Šmidre vērtē ideju par jaunu alkohola tirdzniecības un reklāmas ierobežojumu noteikšanu, vērojiet Jauns.lv video.