foto: Latvijas Dabas fonds
Dabas fonda govis devušās brīvsolī
Galovejas šķirnes govis Latvijas Dabas fonds izmanto, lai atjaunotu dabiskās pļavas.
Sabiedrība
2023. gada 14. jūlijs, 22:31

Dabas fonda govis devušās brīvsolī

Jauns.lv

Latvijas Dabas fondam gadījusies ķibele – izmukušas govis. “Mūsu mobilā ganāmpulka daļa, kas ganījās Siguldā Ziedulīču pļavā pie Lorupītes ir atradusi izeju no aploka un devusies brīvsolī,” vēstīts fonda lapā “Facebook”.

Septiņi jauni Galovejas šķirnes lopiņi redzēti Allažu pusē un, iespējams, ieklīduši meža masīvā. “Diemžēl šīs lopu grupiņas raidītājs nestrādā, tāpēc arī mums sarežģīti noteikt to atrašanās vietu,” atzīst Dabas fondā.

Bēgļu pazīmes: Galovejas šķirnes govis, nelielas, nedaudz pinkainas, bez ragiem, daļai ap melno vēderu balta josta, ir miermīlīgas. “Ja sastopat šos klaiņojošos jauniešus, lūdzu rakstiet mums vai zvaniet ganāmpulka koordinatoram Jānim 29119612,” aicina fonds.

Latvijas pirmais mobilais ganāmpulks sāka darbu 2018. gada maijā, un kopumā Dabas fonda projektā “GrassLIFE” piedalās 155 Galovejas liellopi. Ziemā ganāmpulks uzturas novietnē Līgatnē, bet ganīšanas sezonā dodas uz dabiskajām pļavām daudzviet Latvijā, kur paliek, kamēr tās tiek noēstas. Tad lopi ar īpaši pielāgotu piekabi pārved uz nākamajām ganībām. Vienas sezonas laikā tie nogana ap 200 hektāru pļavu, veicinot to dabisku atjaunošanos.

Ganāmpulkā vismaz divām govīm ir uzlikti raidītāji, un uzraugi var sekot līdzi to gaitām 24 stundas diennaktī datorā vai viedtelefona ekrānā, bet šoreiz tehnika pievīlusi. Turklāt ap noganāmo pļavu uzbūvē žogu ar elektrisko ganu, bet arī šis šķērslis pārvarēts.