foto: Zane Bitere/LETA
Dziesmu un deju svētku pirmās trīs dienas aizritējušas bez smagām traumām un saslimšanām
XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku atklāšanas koncerts dalībniekiem laukumā pie "Arēnas Rīga".
112
2023. gada 3. jūlijs, 16:42

Dziesmu un deju svētku pirmās trīs dienas aizritējušas bez smagām traumām un saslimšanām

Jauns.lv/LETA

Lai gan Rīgā pulcējušies teju 40 000 Dziesmu un deju svētku dalībnieku un daudzi pasākumu apmeklētāji, pirmās trīs svētku dienas mediķiem pagājušas mierīgi, bez izsaukumiem uz būtiskiem starpgadījumiem, aģentūra LETA noskaidroja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD).

Kopumā triju dienu laikā ar nelieliem veselības traucējumiem, piemēram, potītes sastiepums, organisma reakcija uz fizisku vai emocionālu slodzi un citiem, ārstniecības iestādēs papildu izmeklējumiem vai palīdzības sniegšanai nogādāti kopumā desmit svētku dalībnieki.

Tā kā priekšā vēl ļoti intensīva un notikumiem bagāta svētku nedēļa, mediķi aicina ikvienu dalībnieku rūpīgi sekot līdzi laikapstākļu prognozei un jau laikus parūpēties par nepieciešamajām lietām, lai sevi uzturētu pie vislabākās veselības - lietusmēteļi lietainākam laikam, maiņas drēbes, ja gadījies samirkt.

Lai sasildītos pēc vēsākam dienām, NMPD aicina to darīt ar siltu tēju, ne alkoholiskiem dzērieniem. Savukārt, atsākoties karstākam laikam nedēļas otrajā pusē, galvassegai un saules aizsargkrēmam vienmēr jābūt pie rokas, jo tie pasargās no karstuma dūriena. Tikpat svarīgi, kā izvēlēties laika apstākļiem piemērotu apģērbu, ir arī ieturēt pilnvērtīgas maltītes un regulāri padzerties ūdeni - ir slāpes vai nē.

Tāpat NMPD atgādina, ka miegs un pilnvērtīga atpūta pēc mēģinājumiem vai koncertiem atjaunos spēkus un dos papildus enerģiju svētku piedzīvošanai. Ja dalībnieks slimo ar hronisku slimību, vienmēr jābūt pieejamiem ikdienā lietojamajiem medikamentiem un zālēm krīzes brīžiem, jo dienas režīma maiņa un palielinātā slodze, var saasināt dažādas kaites.

Svētkos īpaši svarīgi ir ne tikai parūpēties par savu veselību kā pašu dārgāko, bet arī pieskatīt savus kolēģus un līdzcilvēkus un sniegt atbalstu, ja pamana kādu, kuram tiešām ir vajadzīga mediķu klātbūtne. Šādos gadījumos mediķi aicina nevilcināties ne mirkli un vērsties pēc palīdzības!

Ja tomēr ir šaubas par savu veselību, mediķi aicina vērsties pie sava ģimenes ārsta, kas katru aprūpējamo pazīst vislabāk, jo īpaši tas attiecas uz pacientiem ar hroniskām saslimšanām. Bet, ja gadījumā ārpus pasākumu norises vietas gūta sīka trauma vai nepieciešams mediķa padoms, pēc palīdzības var vērsties, zvanot uz ģimenes ārstu konsultatīvo telefonu +371 66016001 vai pie dežūrārstiem, kas atrodas katrā pilsētas mikrorajonā.

Sīkāku informāciju par adresēm, tālruņiem un darba laikiem skatīt īpašajos plakātos katrā svētku naktsmītnē vai NVD mājas lapā "www.vmnvd.gov.lv/lv/kur-sanemt-medicinisko-palidzibu".

Kā vēstīts, Rīgā no 30.jūnija līdz 9.jūlijam norisinās XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki. Dziesmu un deju svētku laikā notiks 60 pasākumi 20 norises vietās. Svētkos piedalīsies 40 000 dalībnieki, savukārt svētkus varētu apmeklēt vismaz 500 000 interesentu.

XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki notiek tradīcijas 150 gadu jubilejas zīmē.