foto: LETA
Kariņš: par koalīcijas iespējamu paplašināšanu ar partneriem pagaidām "runājam divās valodās"
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.
Politika
2023. gada 7. jūnijs, 08:59

Kariņš: par koalīcijas iespējamu paplašināšanu ar partneriem pagaidām "runājam divās valodās"

Jauns.lv/LETA

Jautājumā par valdošās koalīcijas iespējamu paplašināšanu ar partneriem pagaidām "runājam divās valodās", šorīt LTV "Rīta panorāmā" partiju sākto sarunu procesu raksturoja premjers Krišjānis Kariņš (JV).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pašlaik valdošajā koalīcijā strādā "Jaunā vienotība" (JV), Nacionālā apvienība (NA) un "Apvienotais saraksts" (AS), taču pēc Valsts prezidenta vēlēšanām, kurās koalīcijas partijas nespēja vienoties par atbalstu vienam kandidātam, Kariņš ir sācis sarunas par iespējamu koalīcijas paplašināšanu ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) un "Progresīvajiem", kam NA un AS kategoriski iebilst.

Kariņš apgalvoja, ka viņu doma par koalīcijas paplašināšanu neesot pametusi kopš brīža, kad pērnā gada izskaņā tika veidota valdība un JV nesekmīgi mēģināja iekļaut tajā arī "Progresīvos".

Politiķis atzina, ka pagaidām sarunas ar koalīcijas partneriem par iespējamām izmaiņām nesekmējas, jo "runājam divās valodās" - Kariņš runājot par darbiem un programmām, bet partneri - par amatiem un portfeļiem, bet valdības vadītājs cer, ka sarunās tiks nonākts līdz risinājumiem.

Pēc premjera vārdiem, sarunas par koalīcijas paplašināšanu sāktas, lai izveidotu tādu valdību, kas spēj īstenot reformu programmu. "Ar esošajiem spēkiem manas rokas ir par īsu," izteicās Kariņš un pauda, ka esošajā sastāvā nevarot īstenot tās ieceres, par kurām viņš ir ļoti pārliecināts, ka tās ir jāīsteno. "Mūsu darbu programma ir pārāk šaura," piebilda politiķis.

Kariņš pauda, ka viņam neesot nevienas konkrētas sūdzības vai neapmierinātība ar vienu vai otru ministru, attiecīgi arī rosināto pārmaiņu mērķis neesot "piekasīties kādam ministram", bet gan virzīt politiskās reformas, kuras ar esošo koalīcijas balsu skaitu varētu būt problemātiski apstiprināt Saeimā.

Politiķis sūkstījās, ka esošajā trīs partiju koalīcijas formātā ieceres bieži tiekot nobloķētas, piemēram, viņš gribot panākt, lai ministriem faktiski nebūtu tiešas ietekmes uz valsts uzņēmumiem, bet AS šo ieceri bloķējot. Jaunu spēku piesaistīšana valdībā ļautu šādus bloķēšanas gadījumus apiet, lēsa politiķis.

Šonedēļ Kariņš un JV sākšot sarunas ar ZZS un "Progresīvajiem" par darāmajiem darbiem, lai noskaidrotu, vai un kādiem JV uzstādījumiem viņi piekrīt, "un tad skatīsimies".

Savukārt taujāts, kurš būs nākamais ārlietu ministrs pēc tam, kad Edgars Rinkēvičs stāsies Valsts prezidenta amatā, Kariņš atbildi nesniedza, vien sakot, ka "Rinkēvičam vēl mēnesis ir amatā".

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās