foto: Izsoļu nams "Jēkabs"
Izsola unikālus latviešu mākslinieku darbus. Uzzini, kuri novērtēti visdārgāk! FOTO
Pašlaik visdārgāk latviešu mākslas darbu izsolē “Jēkabs” novērtētais mākslas darbs par teju 10 000 eiro ir 1973. gadā Jāņa Pauļuka gleznotā “Sarkanā saule pludmalē”.
Kultūra
2023. gada 23. maijs, 05:48

Izsola unikālus latviešu mākslinieku darbus. Uzzini, kuri novērtēti visdārgāk! FOTO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Izsoļu nama/mākslas galerijas “Jēkabs” kārtējā mākslas darbu izsolē izliktas 470 lotes – vecmeistaru un mūsdienu mākslinieku gleznas, grafikas, plakāti, grāmatas, porcelāna, lietišķās mākslas un antikvārie priekšmeti, kuru vidū ir arī divi unikāli klasiskā modernisma pārstāvja Jāzepa Grosvalda (1891 -1920). Pašlaik dārgākā glezna – “Sarkanā saule pludmalē” novērtēta teju par 10 000 eiro.

Jāzepa Grosvalda glezna “Rezervistu madonna” (1914) ir raksturīgs mākslinieka bēgļu tēmas paraugs. Šai tēmai mākslinieks pievērsās ap 1914. gadu un tā atstāja paliekošu nospiedumu viņa daiļradē. Gleznas mākslinieciskajā valodā redzami Jāzepa Grosvalda meklējumi modernisma virzienā - viegli abstrahētas formas un tumšas, no vecmeistaru glezniecības aizgūtas krāsu paletes apvienojums. Šī glezna nedēļas sākumā bija novērtēta par 8000 eiro.

Vēl spēcīgāka formas abstrakcija redzama otrā Jāzepa Grosvalda gleznā “Rīga ar burukuģiem” (1914). Tajā Rīgas panorāmas priekšplānā atainotās kuģu buras un vantis veido teju kubistisku kompozīciju. Šī glezna nedēļas sākumā bija novērtēta par 8500 eiro.

Tāpat nozīmīga izsoles lote ir plenēra gaismas un krāsainības caurstrāvotā vecmaistara Jaņa Rozentāla (1866 – 1916) glezna “Laila jāņogās” (ap 1909. gadu), kurā redzams meitenes portrets. Janis Rozentāls uzskatīja, ka mākslas uzdevums nav precīzi attēlot acīm redzamo - to daudz labāk var paveikt ar fotogrāfijas palīdzību. Tā vietā viņš vēlējās tvert noskaņu, ar formu un līniju palīdzību attēlojot dabas vai cilvēka būtību. Gleznā “Laila jāņogās” šie principi spilgti parādās - triepieniem uzirdinātā gleznas virsma ir gandrīz abstrakta, vienlaikus skaidri atainojot meitenes tēlu ņirbošā saules gaismā. Šī glezna nedēļas sākumā bija novērtēta par 2990 eiro.

Tāpat tiek piedāvāti vēl vairāku vecmeistaru darbi - Ludolfa Liberta ( 1895 – 1959) glezna “Gondola Lielajā kanālā” ir izteikti raksturīgs mākslinieka pagājušā gadsimta trīsdesmotio gadu daiļrades paraugs - šajā laikā viņa iemīļoto tēmu lokā bija Venēcijas pilsētainava ar kanāliem, gondolām un zināmākajiem arhitektūras pieminekļiem. Tobrīd mākslinieka krāsu gamma kļuva atturīgāka, savukārt otas triepiens atraisījās. Šī glezna nedēļas sākumā bija novērtēta par 6950 eiro.

Pirmdienas rītā visdārgāk - par 9900 eiro bija novērtēta Jāņa Pauļuka (1906 – 1984) 1973. gadā gleznotā “Sarkanā saule pludmalē”.

Vērtējot pēc izsoles cenu skalas (no augšas uz leju) pirmdien deviņu latviešu mākslinieku darbi bija novērtēti vairāk par 2500 eiro un tie bija: Jānis Pauļuks, Jāzeps Grosvalds, Ludolfs Liberts, Eduards Kalniņš, Ivars Heinrihsons, Janis Rozentāls, Ilmārs Blimbergs, Tamāra Meija un Edgars Iltners. 

Šoreiz mākslas darbu izsolē būtisku daļu piedāvājuma veido plašs porcelāna izstrādājumu klāsts, kura visvairāk ir pārstāvēti Kuzņecova porcelāna fabrikas, kā arī porcelāna fabrikas “Jessen” un citu Latvijas ražotāju veidotie priekšmeti. Izsolei izlikto darbu izstādi “Jēkaba” galerijā var plūkot līdz trešdienas, 24. maija, pēcpusdienai.