foto: Edijs Pālens/LETA
Aptauja: izglītības pilnveides iespēju klāstā iedzīvotājiem būtiska ir mācību maksa un ērts mācību grafiks
Sabiedrība
2023. gada 30. aprīlis, 08:45

Aptauja: izglītības pilnveides iespēju klāstā iedzīvotājiem būtiska ir mācību maksa un ērts mācību grafiks

Jauns.lv/LETA

Izvēloties izglītības pilnveides iespējas, 61% Latvijas iedzīvotāju ir svarīga mācību maksa, bet 59% - piemērots mācību grafiks, liecina Eiropas Tālmācības vidusskolas veiktās aptaujas dati.

Izglītības iestādes reputāciju un iespēju mācīties tālmācībā par noteicošo faktoru atzinuši 45% aptaujāto. Trešdaļa jeb 34% respondentu kā svarīgu argumentu minējuši izglītības iestādes mācībspēku, bet draugu un paziņu atsauksmes ietekmē katra piektā jeb 21% respondentu izvēli.

Aptaujas dati liecina, ka iespēja mācīties attālināti un mācību maksa ir svarīgi kritēriji 58% sievietēm, kamēr starp vīriešiem šos faktorus par sev aktuāliem atzinuši 38%.

Raugoties pa reģioniem, Vidzemē respondentu izvēli visbiežāk jeb 70% gadījumos nosaka mācību maksa. Zemgalē vairums jeb 53% respondentu svarīga ir iespēja mācīties tālmācībā. Vienlaikus 60% Latgales un Pierīgas iedzīvotāju nozīmīgs ir ērts mācību grafiks, savukārt Vidzemē šo faktoru par aktuālu atzinuši 62% aptaujas dalībnieku.

Aptauja veikta 2023.gada aprīlī sadarbībā ar pētījumu centru "Norstat Latvija", aptaujājot 1000 respondentu izlases veidā visā Latvijā. Aptaujā respondenti varēja izvēlēties vairākus atbilžu variantus.