Saeimas darba kārtībā neiekļauj ZZS priekšlikumu palielināt Valsts prezidenta ievēlēšanai nepieciešamo balsu skaitu
foto: Evija Trifanova/LETA
Politika
2023. gada 20. aprīlī, 11:51

Saeimas darba kārtībā neiekļauj ZZS priekšlikumu palielināt Valsts prezidenta ievēlēšanai nepieciešamo balsu skaitu

Jauns.lv/LETA

Šodien Saeimas darba kārtībā netika iekļauts Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) priekšlikums, kas paredz palielināt Valsts prezidenta ievēlēšanai nepieciešamo balsu skaitu.

Saeimas darba kārtībā neiekļauj ZZS priekšlikumu p...

ZZS rosina grozīt Satversmi, nosakot, ka Valsts prezidentu ievēlē, atklāti balsojot, ar ne mazāk kā divu trešdaļu visu Saeimas locekļu balsu vairākumu.

Patlaban Satversme paredz, ka prezidentu ievēlē ar 51 balsi.

Deputāte Daiga Mieriņa (ZZS) sacīja, ka politiskais tirgus, kas šobrīd apvij Valsts prezidenta vēlēšanas, neveicina uzticību Saeimas darbam, bet gan to grauj. Viņa uzskata, ka parlamentam pietrūkst politiskās gribas jebko mainīt, tādā veidā atsvešinoties no saviem vēlētājiem. Pēc deputātes vārdiem, ir īstais laiks aktualizēt nepieciešamību mainīt prezidenta vēlēšanu kārtību.

''Šobrīd mēs ievēlām prezidentu ar 51 balsi, bet, lai atsauktu to no pienākumu pildīšanas, nepieciešamas 66 jeb divas trešdaļas balsu. Tas izraisa jautājumu: kāpēc ievēlēt ir vieglāk nekā atsaukt? Izmaiņas ir nepieciešamas,'' uzskata Mieriņa.

Mieriņa piedāvā, ka prezidentu ievēlē ar 67 jeb divām trešdaļām Saeimas balsu. ''Tas nozīmē, ka būtu nepietiekams tikai ar Saeimas koalīcijas balsīm, būtu pienākums uzrunāt arī opozīcijā esošos deputātus, gūstot lielāku atbalstu Saeimā. Tas savukārt nozīmētu, ka prezidents nav tikai koalīcijas prezidents,'' sacīja deputāte.