foto: Edijs Pālens/LETA
"Apkauno normālos gejus!" Kremļa aktīvistiem neiztur nervi, lasot Staķa repliku par ziedu likšanu rekonstruētajā Uzvaras parkā
Kremļa aktīvisti īpaši sāpīgi uztvēra arī pašus Rīgas domes plānus rekonstruēt parku bez pieminekļa. Tad vēl mēra komentārs par ziedu nolikšanu...
Sabiedrība
2023. gada 10. aprīlis, 18:36

"Apkauno normālos gejus!" Kremļa aktīvistiem neiztur nervi, lasot Staķa repliku par ziedu likšanu rekonstruētajā Uzvaras parkā

Jauns.lv

Pirms vairākām dienām internetā norisinājās īsa diskusija starp Rīgas mēru Mārtiņu Staķi (PP) un kādu lietotāju, kurš vaicāja, vai tiešām atjaunotajā Uzvaras parkā būs vieta, kur ērti nolikt ziedus "uzvaras svētkos". Staķa atbilde sasmīdināja latviešu tviteri, taču - tāpat kā paši parka labiekārtošanas plāni - pamatīgi saniktoja krievu medijus un Kremļa aktīvistus.

Iepriekšējā nedēļā Staķis portālā "Twitter" publicēja īsu informāciju par rekonstrukciju, kas sagaida no okupantu pieminekļa atbrīvoto Uzvaras parku.

Rīgas domes (RD) ieceres aprakstam tika pievienoti arī vizuāli materiāli.

Pamanot tajos, ko līdzīgu monumentam, kāds "Twitter" lietotājs vaicāja: "Un kas ir šis? To atstāja staba vietā, lai orkiem [Krievijas atbalstītājiem] ir kur maijā puķes nolikt?"

Uz šo Staķis atbildēja: "Ja ļoti gribas nest ziedus slēpju nomas punktam un wc [tualetei], par ko ne?"

Staķis apkaunojot "normālos gejus"

Mēra paustais arī "Twitter" izpelnījās dažus labus komentārus, kur krievu valodā, cerot aizskart, viņam tika ātri vien atgādināts, ka viņš "Rīgā atklāja geju klubu".

Taču īstā vētra sākās atsevišķos krievu medijos un Krievijas atbalstītāju, "Z patriotu" sociālajos tīklos.

"Visas Rīgas pediņš - pilsētas mērs Staķis, maigi sakot, pavisam pazaudējis kauna sajūtu," savā "Telegram" raksta tā dēvētie "Baltijas antifašisti" - no Latvijas uz Maskavu pārbēguši Kremļa aktīvisti.

Īsumā aprakstot Staķa komentāru iekš "Twitter", interneta "antifašisti" turpina: "Dārgais pediņ Staķi, ņem savas slēpes un slēpo vīrieša dzimumorgāna virzienā. Mēs, protams, neesam homofobi, bet tava rīcība parāda jūsu "sugu" ne no tās labākās puses. Tu apkauno normālus gejus!"

Jāteic, ka, lai arī "Baltijas antifašisti" regulāri izplata Latvijai naidīgu un nosacīti kaitniecisku saturu, parasti šis "Telegram" propagandas resurss izvēlas pieklājīgu valodu un distancējas no rupjībām.

Taču šoreiz Krievijas atbalstītāji ķērušies klāt rupjībām un homofobu jokiem - tā ir nianse, kuru šo propagandistu izpausmēs var novērot, kad tos pārņēmis liels niknums.

Līdzīgi par Rīgas mēra komentāru izsakās arī citos līdzīgos Kremļa propagandas resursos, lielākoties pārmetot Latvijas galvaspilsētai bezkaunību pret "Rīgas atbrīvotājiem".

Jāpiebilst gan, ka arī paši RD plāni rekonstruēt divās aizvadītajās desmitgadēs  par 9. maija "svētku" placi pārtapušo teritoriju Kremļa propagandistu resursos tika uztverti ļoti saasināti.

Tas - tūlīt pēc tā saucamā "uzvaras pieminekļa" nojaukšanas - esot spļāviens sejā.

Pagaidām nav skaidri zināms, ko tieši pašmāju Kremļa aktīvisti plāno darīt pirmajā 9. maijā bez "uzvaras pieminekļa", taču sociālajos tīklos jau ir pamanāmi vēstījumi par to, ka Igaunijā, iespējams, notiek virzība ar tā saucamo "nemirstīgā pulka" akciju.

Parks, kas taps bijušā okupācijas pieminekļa vietā

Rīgas pašvaldība iepazīstinājusi ar ieceri ar pērn demontētā okupācijas pieminekļa vietā labiekārtot parku.

gallery icon
10

Kā drīzumā izskatīsies no "atbrīvotāju" pieminekļa atbrīvotais parks?

Jau vēstīts, ka Uzvaras parka rekonstrukcijas pirmajā kārtā RD plāno ieguldīt sešus miljonus eiro.

Labiekārtošanas koncepcija paredz darbus veikt divos posmos.

Pirmajā posmā plānots veidot parka ainavisko daļu deviņu hektāru platībā, uzstādot vairāk nekā 100 jaunu soliņus, izvietojot bērnu rotaļu un vingrošanas elementus, iestādot ap 1500 kokus un krūmus, kā arī citus augus.

Šajā parka daļā tiks izbūvēti gājēju un velosipēdistu celiņu ar kopējo platību 9100 kvadrātmetru, paredzot celiņu arī skriešanai.

Tāpat parkā taps ainaviska skeitborda trase un tiks izbūvēta 1 kilometru gara trase slēpošanai un skrituļslidošanai.

Paredzēts, ka parka ainaviskās daļas labiekārtošana tiks pabeigta līdz šī gada 11. novembrim. RD priekšsēdētāja vietnieks Edvards Ratnieks (NA) informēja, ka minētos līdzekļus pašvaldība plāno aizņemties.

Ratnieka ieskatā, pēc rekonstrukcijas Uzvaras parkā varētu notikt daļa no valsts nozīmes pasākumiem un militārām parādēm valsts svētkos un atceres dienās.

Ratnieks uzskata, ka Uzvaras parkam jāatgūst sava vēsturiskā nozīme par godu uzvarai pār bermontiešiem.

Gāžas okupeklis Pārdaugavā

Šodien pēcpusdienā Pārdaugavā, Uzvaras parkā, nogāzts Latvijā un Baltijā lielākais padomju laika piemineklis, demontējot tā kompleksa pēdējo elementu - 79 ...

gallery icon
13

Kā atzina Rīgas mēs Mārtiņš Staķis, kopumā šī ideja viņam šķiet laba. Iepriekš militārās parādes dalībnieki no 11. novembra krastmalas devās pāri Akmens tiltam līdz Nacionālajai bibliotēkai.

Ņemot vērā, ka runa ir par Uzvaras parku un 11. novembrī tiek svinēta Latvijas armijas uzvara pār Bermonta karaspēku, un šai uzvarai par godu šis parks ticis veidots, kāpēc lai šī parāde nenoslēgtos parkā, uzskata Rīgas mērs.

Viņš norādīja, ka šogad Uzvaras parkam būs 100 gadu jubileja, un Staķa ieskatā varētu notikt atgriešanās pie parka sākotnējās ieceres.

Viņš atzina, ka neesot runa par militārās tehnikas braukšanu pa parka celiņiem, bet gan par karavīriem.

Visā pārējā laikā šī būšot atklāta teritorija, kas domāta visiem iedzīvotājiem gan aktīvai, gan mierīgai atpūtai, uzsvēra Staķis.

Rīgas mēs uzskata, ka nav jāvairās runāt par Latvijai ļoti nozīmīgiem notikumiem, kā neatkarības izcīnīšanu no divām lielvarām un šo notikumu iemūžināšanas un atzīmēšanas.

2024. gadā parka labiekārtošanu plānots turpināt, otrajā posmā izveidojot aktīvās atpūtas zonas tuvāk Hermaņa ielai. Šajā parka daļā atradīsies dažādiem sporta veidiem paredzēti laukumi, kā arī līdzdalības budžeta konkursā rīdzinieku atbalstītais betona baseina skeitborda laukums. Tiek plānots arī izveidot bērnu ūdens rotaļu laukumu.

Lai arī publiski izskanējuši ierosinājumi nojauktā pieminekļa vietā būvēt nacionālas nozīmes stadionu vai koncertzāli, kā rāda pašvaldības pasūtītā un SKDS veiktā iedzīvotāju aptauja, 64% rīdzinieku atbalsta ieceri atjaunot un labiekārtot parku.

Kā ziņots, RD 2022. gada maijā lēma par padomju okupācijas varas pieminekļa nojaukšanu Uzvaras parkā. Pieminekļa obelisks tika nogāzts 2022. gada 25. augustā. Pieminekļa ansambļa demontāžas darbi šobrīd vēl nav beigušies.