Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Valsts drošības dienests atklāj trīs Krievijas specdienestu struktūrvienības, kas rada lielākos draudus Latvijas drošībai
foto: Pixabay.com
Krievijas armijas karavīri.
Sabiedrība

Valsts drošības dienests atklāj trīs Krievijas specdienestu struktūrvienības, kas rada lielākos draudus Latvijas drošībai

Jauns.lv

Valsts drošības dienests atklāj trīs Krievijas specdienestu struktūrvienības, kas rada lielākos draudus Latvijas drošībai

Valsts drošības dienests atklāj trīs Krievijas spe...

Valsts drošības dienests (VDD) ir publiskojis ikgadējo publisko pārskatu par dienesta darbību 2022. gadā. Tajā VDD ir noformulējis “Latvijai lielāko apdraudējumu radošās Krievijas specdienestu struktūrvienības”.

VDD vērtējumā, sarūkot Krievijas izlūku darbošanās iespējām diplomātiskajā piesegā, Krievijas specdienesti var mēģināt Latvijā iesūtīt izlūkus ar tā dēvēto netipisko piesegu, t.i., bez diplomātiskās imunitātes. Šie “ceļojošie izlūki” var uzdoties, piemēram, par Krievijas uzņēmējiem, akadēmiķiem vai žurnālistiem. Tāpat Krievija izlūkinformācijas ieguvei varētu intensīvāk izmantot arī tā dēvētos “nelegāļus” – Krievijas izlūkus, kuri uzdodas par citu valstu pilsoņiem.

Kā norāda VDD, visiem trīs Krievijas specdienestiem – Krievijas bruņoto spēku Ģenerālštāba Galvenajai pārvaldei (GRU), Ārējās izlūkošanas dienestam (SVR) un Federālajam drošības dienestam (FSB) – ir teritoriālās izlūkošanas struktūrvienības, kas nodarbojas ar Latvijas iedzīvotāju vervēšanu Krievijā vai Krievijas iedzīvotāju vervēšanu darbībai Latvijas teritorijā.

GRU

Krievijas militārā izlūkošanas dienesta GRU izlūkošanas centri, iesaistot sadarbībā Latvijas valstspiederīgos, iegūst informāciju par Latvijas un tās starptautisko sabiedroto kaujasspējām, materiāltehnisko nodrošinājumu, kritisko infrastruktūru un stratēģiski nozīmīgiem objektiem. Šāda informācija Krievijai ir noderīga, lai sagatavotos potenciālam militāram konfliktam ar NATO, kā arī diversiju, sabotāžas aktu un citu kaitniecisku darbību plānošanai.

RT

SVR sastāvā ir RT pārvalde (no krievu val. Разведка с Tерритории), kuras darbības primārais virziens ir izlūkošana no savas valsts teritorijas. Šīs SVR pārvaldes virsnieki darbojas zem piesega Krievijas iestādēs, uzņēmumos, augstskolās un zinātniskajās institūcijās. RT pārvaldes virsnieki cenšas iesaistīt slepenā sadarbībā Krievijas institūciju un uzņēmumu sadarbības partnerus Rietumvalstīs. Šāda sadarbība tiem paver iespējas gan iegūt izlūkziņas no dažādām vidēm, gan veidot ietekmes pozīcijas Krievijas politikas mērķu sasniegšanas sekmēšanai.

FSB

FSB Piektais jeb Operatīvās informācijas un starptautisko sakaru dienests un tam padotās reģionālo pārvalžu izlūkošanas nodaļas ir ieinteresētas iesaistīt slepenā sadarbībā Latvijas iedzīvotājus, kuri regulāri ieceļo Krievijā. Interešu fokusā ir personas, kuras varētu sniegt jebkādu politiska, ekonomiska vai cita rakstura izlūkinformāciju. Šāda informācija Krievijas režīmam ir noderīga, plānojot aktivitātes pret Latviju.