foto: LETA
Slepkavība Dobelē: noziegumā iesaistītajām personām, no kurām divas nepilngadīgas, draud bargākais sods
Daugavgrīvas cietums Daugavpilī.
112
2023. gada 21. marts, 16:35

Slepkavība Dobelē: noziegumā iesaistītajām personām, no kurām divas nepilngadīgas, draud bargākais sods

Jauns.kv

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas nodaļas amatpersonas šonedēļ pabeidza izmeklēšanu kriminālprocesā par kāda 1967. gadā dzimuša vīrieša slepkavību Dobelē pagājušā gada 20. septembrī.

2022. gada 20. septembrī, Valsts policijā tika saņemta informācija par to, ka Dobelē pamestā ēkā atrasts vīrieša līķis. Ierodoties notikuma vietā, Valsts policijas amatpersonas konstatēja kādu 1967. gadā dzimuša vīrieša mirstīgās atliekas ar vardarbīgas nāves pazīmēm.

Par notikušo tika ierosināts kriminālprocess un jau divas dienas vēlāk, 22. septembrī, aizdomās par noziedzīgo nodarījumu tika aizturētas četras personas - 1994. gadā dzimis vīrietis, 2007. un  divi 2005. gadā dzimuši jaunieši.

Veicot procesuālās darbības, tika iegūtas ziņas, kas nodarījumu ļāva kvalificēt pēc Krimināllikuma 117. panta desmitā punkta par slepkavību pastiprinošos apstākļos, ja to izdarījusi personu grupa un Zemgales rajona tiesa visiem četriem aizturētajiem piemēroja drošības līdzekli apcietinājumu.

Būtiski atzīmēt, ka aizturētie jau iepriekš bija nonākuši policijas redzeslokā par dažādiem likumpārkāpumiem. 1994. gadā dzimušais vīrietis arī saistībā ar smagu miesas bojājumu nodarīšanu, savukārt visi trīs apcietinātie jaunieši agrāk jau vairākas reizes bija nonākuši policijas redzeslokā par mantiskiem noziedzīgiem nodarījumiem, tai skaitā viens no jauniešiem arī par miesas bojājumu nodarīšanu. 

Turpmākās izmeklēšanas laikā, skaidrojot notikušā apstākļus, kriminālprocesā noteikta vēl papildus kvalifikācija pēc Krimināllikuma 172. par nepilngadīgo iesaistīšanu noziedzīgā nodarījumā, kā arī pret vienu no sākotnēji aizturētajiem 2005. gadā dzimušajiem jauniešiem kriminālprocess daļā par slepkavību tika izbeigts.

Par šāda nozieguma izdarīšanu soda ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no 10 līdz 20 gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas nodaļas darbinieki šajā kriminālprocesā pabeidza pirmstiesas izmeklēšanu, un vakar, 20.martā, kriminālprocess nosūtīts Rietumzemgales prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai attiecībā pret trim aizdomās turētajiem.

Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.