foto: Zane Bitere/LETA
Latvija ANO pasaules laimīgāko valstu indeksā pakāpusies vienu pozīciju augstāk
Sabiedrība
2023. gada 20. marts, 15:19

Latvija ANO pasaules laimīgāko valstu indeksā pakāpusies vienu pozīciju augstāk

Jauns.lv/LETA

Somija sesto gadu pēc kārtas atzīta par laimīgāko valsti pasaulē, bet Latvija pakāpusies par vienu pozīciju uz 41.vietu, lai gan joprojām atpaliek no abām pārējām Baltijas valstīm, liecina jaunākais Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Pasaules laimes ziņojums.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Latvija indeksā ieņem 41.vietu, kas ir par vienu pozīciju augstāk nekā pērn.

Lietuva, kas pērn reitingā bija 34.vietā, šogad atzīta par 20.laimīgāko valsti pasaulē un ir vienīgā jaunpienācēja pirmajā divdesmitniekā. Savukārt Igaunija ieņem 31.vietu, kas ir par piecām pozīcijām augstāk nekā pērn.

Pētījuma autori norāda, ka Baltijas valstis pēdējo gadu laikā būtiski uzlabojušas savu sniegumu. Piemēram, Igaunija sešu gadu laikā pakāpusies no 66.vietas līdz 31.vietai, Lietuva 2017.gadā bija 52.vietā un šogad ir jau 20.vietā, savukārt Latvija pirms sešiem gadiem bija 54.vietā. Pētījumā izcelts, ka kopumā dzīves kvalitātes attīstība Centrālajā un Austrumeiropā bijusi augsta, bet Baltijas valstu tuvošanās Rietumeiropas līmenim bijusi straujāka nekā citās reģiona valstīs.

Pirmajā pasaulē laimīgāko valstu trijniekā Somijai seko Dānija un Islande, bet pirmajā desmitniekā ir arī Izraēla, Nīderlande, Zviedrija, Norvēģija, Šveice, Luksemburga un Jaunzēlande.

Savukārt Lietuvu pirmajā divdesmitniekā apsteidz Austrija, Austrālija, Kanāda, Īrija, ASV, Vācija, Beļģija, Čehija un Lielbritānija. Vietu pasaules 20 laimīgāko valstu vidū šogad zaudējusi Francija, kas atkāpusies uz 21.pozīciju.

Dzīve Polijā atzīta par 39.laimīgāko pasaulē, Krievija ieņem 70.vietu, bet Ukraina - 92.vietu.

Pēdējās divās vietās ir Libāna un Afganistāna.

Ziņojumā pasaules valstis analizētas pēc dažādiem rādītājiem, kuru vidū ir to iekšzemes kopprodukts (IKP) uz vienu iedzīvotāju, sociālais atbalsts, prognozējamie dzīves gadi ar labu veselību, brīvība, devīgums un korupcijas uztvere.

Pēc ANO Ilgtspējīgās attīstības risinājumu tīkla pasūtījuma sagatavotais ziņojums publiskots pirmdien, kad tiek atzīmēta Pasaules laimes diena. Tajā izmantoti dati par 2020.-2022. gadu. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās