foto: Ieva Čīka/LETA
Anitas Melderes "Vasaras atmiņu stāsti" grāmatu namā “Valters un Rapa”
Grāmatu namā “Valters un Rapa” skatāma mākslinieces Anitas Melderes gleznu izstāde “Vasaras atmiņu stāsti”.
Kultūra
2023. gada 3. februāris, 05:35

Anitas Melderes "Vasaras atmiņu stāsti" grāmatu namā “Valters un Rapa”

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Rīgas grāmatu namā “Valters un Rapa” (Aspazijas bulvārī 24) atklāta gleznotājas Anitas Melderes darbu izstāde “Vasaras atmiņu stāsti”, kuras gleznu nosaukumi vien jau mudina domāt par vasaru - “Saldā mīlestība”, “Dejas ar vēju”, “Flokši zied”, “Novakare dārzā”, “Vasarai līdz” un citi.

Spilgtie audekli tā vien aicina kliedēt februāra pelēcību un ļauties sapņiem, un viss vienalga - domāt par aizgājušajām vasarām vai aizceļot nākotnes ziedēšanā. Darbi atlasīti no dažādu gadu kolekcijām un nupat tapušo izstādi varētu nosaukt par nelielu, bet interesantu retrospekciju, kurā eksponētie darbi tapuši no 2014. gada līdz pat 2021. gadam.

Anita Meldere dzimusi Rīgā 1949. gada 18. maijā; 1973. gadā absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļu un uzņemta Latvijas Mākslinieku savienībā; ir mākslas maģistre.

foto: Mārtiņš Eglītis
Anitas Melderes darbu izstādi grāmatu namā “Valters un Rapa” varēs skatīt līdz 25. martam.

No 1974. līdz 2004. gadam viņa kā pedagoģe strādājusi Latvijas Mākslas akadēmijas Vakara sagatavošanas kursos, bet no 1995. līdz 2009. gadam kā krāsu mācības docētāja Latvijas Mākslas akadēmijas Funkcionālā Dizaina nodaļā. Bet kopš 2007. gada Anita Meldere ir docente - Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras fakultātes Tēlotājas mākslas katedras vadītāja.

Sākot ar 1972. gadu viņa piedalījusies daudzās nozīmīgās izstādēs Latvijā un ārzemēs: Vācijā, Dānijā, Spānijā, Francijā, ASV, Japānā, Lietuvā, Igaunijā un citās zemēs; sarīkojusi neskaitāmas personālizstādes Latvijā, kā arī ārzemēs. Anitas Melderes gleznas atrodas muzejos un mākslas krātuvēs Latvijā un ārzemēs. Mākslinieces darbi reproducēti nozīmīgos albumos, grāmatās un periodiskos izdevumos.