foto: Zane Bitere/LETA
Valsts kontrole iebilst pret grozījumiem Vispārējās izglītības likumā
Tava izglītība
2023. gada 31. janvāris, 11:05

Valsts kontrole iebilst pret grozījumiem Vispārējās izglītības likumā

Jauns.lv/LETA

Balstoties revīzijas rezultātos, Valsts kontrole (VK) izteikusi iebildumus pret Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) virzītajiem grozījumiem vispārējās izglītības likumā, liecina VK ieraksts mikroblogošanas vietnē "Twitter".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

VK iebildumi ir pret resorisku pieeju un vilcināšanos.

Kā norāda VK, normatīvajos aktos jāreglamentē ne tikai speciālo, bet visu izglītības iestāžu internātu darbība, jo internāti un tādas pašas problēmas ir arī vispārējās izglītības iestādēs. Vienlaikus risinājumus nedrīkst atlikt uz 2025. gada 1. septembri, jo ieteikumi bija jāievieš 2,5 gadu laikā - līdz šā gada 1. oktobrim.

Pirms nepilniem diviem gadiem VK publiskoja revīziju, kurā vērtēja, vai bērnam ar speciālām vajadzībām ir iespēja saņemt tā spējām, vajadzībām un bērna labākajām interesēm atbilstošu izglītību, un tajā secināts, ka atbildīgās institūcijas ir neieinteresētas un vienaldzīgas šo jautājumu risināšanā.

Pēc revīzijas VK sniedza 17 ieteikumus IZM un četrus priekšlikumus Labklājības ministrijai, norādot, ka, lai problēmas novērstu, visos publiskās pārvaldes līmeņos jārīkojas neatliekami.

Revīzijas dati 2020. gada septembrī liecināja, ka 1333 izglītības iestādes īstenoja pirmsskolas un pamatskolas izglītības programmas, tostarp 44 speciālās izglītības iestādes. Savukārt 123 izglītības iestādēs bija internāti, tostarp 43 speciālās izglītības iestādē. Tāpat 2020. gada septembrī internātos dzīvoja 4062 bērni, to skaitā 349 bērnudārza vecuma bērni.

Revīzijā tika secināts, ka internātos nav ne piemērotu sadzīves apstākļu, ne atbilstoša pakalpojuma satura.

Savukārt pēc revīzijas IZM tika sniegts ieteikums, noteikt, kad bērns drīkst dzīvot internātā, un reglamentēt internātu darbību.