2009. gada 21. jūlijs, 11:04

Kurš pirks Opel?

Jauns.lv

Par finanšu grūtībās nonākušā ASV lielākajam autoražotājam "General Motors" (GM) piederošā Vācijas autoražotāja "Opel" iegādi sacentīsies trīs pretendenti - iepriekš ieinteresētais Kanādas autodetaļu ražotājs "Magna", Beļģijas investīciju fonds RHJ un Ķīnas autobūves kompānija BAIC, pirmdien paziņoja GM pārstāvji.

"General Motors" apstiprina, ka ir saņēmis "Opel"/"Vauxhall" iegādes pieteikumus no trim interesentiem. GM analizēs un salīdzinās [visu trīs pretendentu] galīgos piedāvājumus," teikts GM izplatītajā paziņojumā.

Lai arī galīgo lēmumu par labu vienai no kompānijām pieņems GM, iesaistīta ir arī Vācijas valdība, kas sola pircējam miljardiem eiro (miljardiem latu) lielas kredītgarantijas, lai nosargātu vairākus tūkstošus apdraudēto darbavietu autobūves uzņēmumā.

"Mēs tuvāko dienu laikā izvērtēsim piedāvājumus un tad kopā [ar GM] izlemsim par tālāko rīcību," pavēstīja valdības pārstāvis Ulrihs Vilhelms.

Iepriekš tika ziņots, ka Vācijas un ASV valdību un darījumā iesaistīto kompāniju pārstāvji maija beigās Berlīnē vienojās, ka "Opel" no kraha glābs Kanādas autodetaļu ražotājs "Magna" kopīgi ar Krievijas valsts kontrolēto banku "Sberbank", bet par šā konsorcija partneri bija izvēlēta kompānija GAZ, kas jau paziņojusi par gatavību sākt "Opel" spēkratu ražošanu.

Vienošanās paredzēja, ka bankrotējušais ASV autobūvētājs "General Motors", kam pašlaik pieder 100% "Opel" akciju, paturēs 35% akciju, vēl 35% akciju iegūs "Sberbank", 20% akciju saņems "Magna" un vēl 10% akciju piederēs "Opel" darbiniekiem.

Saskaņā ar Berlīnē panākto vienošanos Vācijas valdība piešķirtu autoražotājam 1,5 miljardus eiro (1,07 miljardus latu) lielu aizdevumu, savukārt "Magna" apņēmās investēt autoražotājā vēl 700 miljonus eiro (490 miljonus latu).

Tomēr par spīti parakstītajam nodomu protokolam, patlaban par "Opel" iegādi "Magna" būs spiesta sacensties ar pārējiem diviem pretendentiem.

Saskaņā ar ziņu aģentūras "Dow Jones Newswires" informāciju RHJ piedāvājumā no Vācijas valdības lūgts par 700 miljoniem eiro mazāks aizdevums nekā darījumā ar "Magna" un piedāvāts iegādāties 50,1% akciju par 275 miljoniem eiro. Savukārt BAIC piedāvājums tiek lēsts 660 miljonos eiro ar prasību no valdības aizņemties 2,64 miljardus eiro.

Krievijas lielākās komercbankas "Sberbank" vadītājs Germans Grefs jau jūnija sākumā paziņoja, ka šī banka negatavojas ilgtermiņā būt Vācijas autobūvētāja "Opel" akcionāre, un savu 35% akciju paketi varētu pārdot kādam Krievijas investoram, kam sekoja Eiropas Savienības rūpniecības komisāra no Vācijas Ginters Ferhoigens bažas, ka finanšu grūtībās nonākušā Vācijas autoražotāja "Opel" glābšanas plāns vislielāko labumu dos Krievijai, un viņš aicināja rūpīgi izvērtēt šā plāna nosacījumus.

BNS