foto: Shutterstock
Krāpnieku metodes kļūst arvien rafinētākas: īpaši uzmanīgiem jābūt, apmaksājot rēķinus
Joprojām darbojas arī krāpnieki, kuri zvana nejauši izraudzītiem cilvēkiem un uzdodas par bankas drošības dienestu darbiniekiem.
112
2023. gada 3. janvāris, 06:06

Krāpnieku metodes kļūst arvien rafinētākas: īpaši uzmanīgiem jābūt, apmaksājot rēķinus

Kārlis Seržants

"Likums un Taisnība"

Pēdējā laikā mazāks kļuvis krāpnieku telefona zvanu skaits, uzdodoties par banku drošības daļu darbiniekiem un, biedējot ar iespējamu kontu uzlaušanu, cenšoties izvilināt sensitīvos datus. Tam ir izskaidrojums – Eiropas tiesībsargiem izdevies vairāku šādu zvanu centru darbību apturēt. Diemžēl parādās arvien jauni krāpšanas veidi.

Šobrīd lielu izplatību piedzīvo jauns krāpšanas veids, kad privātpersonām un uzņēmumiem tiek sūtīti viltoti rēķini ar grūti pamanāmām atšķirībām. Pārskaitot naudu pēc šāda rēķina, krāpnieki iegūst nepieciešamos datus, kas ļauj iztukšot bankas kontu.

Viltoja pat dzīvokļu rēķinus

Jāatzīmē, ka viltotu rēķinu sūtīšana nav nekas jauns, savulaik Rīgā darbojās krāpnieku grupa, kas viltoja dzīvokļu rēķinus, kurus sameta pastkastītēs dažas dienas pirms oficiālo rēķinu piegādes. Protams, tas nekādi nav salīdzināms ar līmeni, kādā darbojas tagadējie krāpnieki.

Līdzīgas krāpšanas tiek veiktas, piesūtot paziņojumus no it kā kurjerpastiem, sūtījumu piegādāšanas uzņēmumiem un interneta veikaliem. Paziņojumā pavēstīts, ka jums adresēts sūtījums ir ceļā, bet radušās problēmas, piemēram, ar atmuitošanu – lai tās nokārtotu, nepieciešams samaksāt nelielu summu, parasti desmit eiro robežās.

Paziņojumā arī norādīta arī saite, uz kuru noklikšķinot šo maksājumu var veikt. Brīdī, kad tas tiek izdarīts, visi dati nonāk krāpnieku rokās, bet maksājums uzrādās kā nepabeigts. Tādā situācijā ar steigu jāsazinās ar banku un konts jānobloķē vai tas jāizdara pašam, izmantojot internetbanku.

Visai bieži tiek izmantota šādu vēstuļu sūtīšana “Latvijas pasta” vārdā, un uzņēmums savā mājaslapā vairākkārt ievietojis brīdinājumus, ka šādas vēstules nekad klientiem nesūta, bet sazinās ar īsziņu palīdzību.

Reāla darījuma viltus rēķins

“Likumam un Taisnībai” ir zināms par situāciju, kad ar viltota rēķina palīdzību blēžiem izdevies izkrāpt pat 200 000 eiro, kādam uzņēmumam piesūtot viltotu rēķinu it kā no darījuma partnera.

Kā secināts jau pēc notikušā, vispirms krāpnieki bija uzlauzuši uzņēmuma e-pastu un rūpīgi izpētījuši saraksti, konstatējot, ka šāds darījums tiek gatavots. Dienā, kad darījumam bija jānotiek, krāpnieki izgatavoja viltotu rēķinu ar visiem pareizajiem rekvizītiem, tikai ar nepareizu konta numuru, un iesūtīja neilgi pirms norunātā darījuma termiņa – rezultātā nauda pārskaitīta un atgūt to faktiski nav nekādu cerību.

Ir zināmi arī gadījumi, kad krāpnieki uzlauzuši uzņēmumu interneta serverus un aicinājumi grāmatvedībai vai darbiniekiem veikt kādus pārskaitījumus tiek izsūtīti iekšējā tīklā. Pie vismazākajām aizdomām šādā situācijā jāsazinās ar personu, no kuras šāds rīkojums it kā saņemts, un jāpārliecinās par tā patiesumu.

Maskējas par bankas drošībniekiem

Joprojām darbojas arī krāpnieki, kuri zvana vai sazinās e-pastā ar nejauši izraudzītiem cilvēkiem un uzdodas par bankas drošības dienestu darbiniekiem. Pamatojums – jūsu konts ir uzlauzts, un nepieciešams ātri apturēt tur veiktos nelikumīgos maksājumus.

E-pastā tiek atsūtīta saite, kas izskatās kā interneta bankas pieslēgums, un tiek lūgts tur ievadīt visus lietotāja datus. Var tos lūgt arī vienkārši nosaukt pa tālruni. Te nu der atcerēties, ka neviena banka nekad neko tādu nelūgs, jo visi šie dati ir bankas rīcībā un līdz ar to piekļuve jūsu kontam tai nesagādā nekādas problēmas.

Arī šajā gadījumā nevajadzētu šādu sarunu vispār uzsākt un nekādā gadījumā neveikt nekādu failu lejupielādi. Pēc raksta autora pieredzes pietiek arī, ja zvanītājam atbildēsiet latviski. Parasti krāpnieki latviski nesaprot un saruna tiek pārtraukta, kamēr Latvijas banku darbinieki pārvalda valsts valodu.

Mantojumi, loterijas, investīcijas

Joprojām darbojas arī krāpnieki, kas izkrāpj naudu ar dažādām citām metodēm, un to skaits mazumā neiet. Viena no pirmajām plaši izmantotajām metodēm ir krāpšana ar iespējamu mantojuma saņemšanu vai uzvaru kādā mistiskā loterijā. Sākās tas viss ar “Āfrikas prinču” vēstulēm kļūdainā latviešu valodā, taču tagad metode ir kļuvusi izdomas bagātāka.

Tiek sūtītas vēstules it kā attālu, līdz tam nezināmu mirstošu radinieku vārdā vai stāstīts, ka adresāts izvēlēts labdarības akcijai. Uzsākot saraksti, parasti nonāk pie situācijas, ka, lai simtiem tūkstošu un pat miljonus saņemtu, jāpārskaita noteikta naudas summa konta atvēršanai un dažādu formalitāšu nokārtošanai.

Ja izdodas panākt pirmā maksājuma pārskaitīšanu, seko aicinājums pārskaitīt vēl, un ir cilvēki, kas ir iekrituši, pazaudējot desmitiem tūkstošu eiro. Šādā krāpšanā ir arī liels risks, ka pārskaitījuma laikā var tikt nozagti arī bankas dati un krāpnieki var iztīrīt kontu arī paši. Līdzīgi notiek arī ar loterijām – atnāk paziņojums, ka esat, piemēram, kādas interneta vietnes miljonais apmeklētājs un esat laimējis vienu miljonu dolāru – tālāk jau viss notiek tieši tāpat kā shēmā ar iespējamo mantojumu.

Visai plaši krāpšanā izmantoti dažādi piedāvājumi veikt investīcijas ar ātras un lielas peļņas gūšanas iespējām. Internets ir pilns ar stāstiem par “mājsaimniecēm no Rīgas”, kuras pelna vairākus tūkstošus dolāru dienā, Īlona Maska izgudroto metodi ātrai naudas pelnīšanai, kura pēkšņi nonākusi atklātībā, dažādu “finanšu konsultantu” reklāmas rullīšiem.

Sazinoties ar šādiem krāpniekiem un sākumā ieguldot it kā nenozīmīgu naudas summu, tiek dota iespēja speciāli izstrādātā mājaslapā sekot sava ieguldījuma straujai izaugsmei. Tādā veidā rodas kārdinājums ieguldīt lielāku summu un potenciālā peļņa jau sniedzas tūkstošos. Problēmas sākas, kad ir vēlme naudu izņemt, jo tad pēkšņi parādās citi šīs darbības termiņi vai summas limiti – lai tos mainītu, nepieciešami jauni ieguldījumi.

Tad, kad cilvēks vairs nav ar mieru maksāt un uzstājīgi sāk pieprasīt nopelnīto līdzekļu izmaksu, pieeja mājaslapai vienkārši pazūd, tāpat kā iemaksātie līdzekļi. Interesanti, ka pastāv arī iespēja, ka krāpnieki var sazināties ar cietušo arī pēc ilgāka laika un piedāvāt ieguldījumu iespējamu atgūšanu, protams, par to paprasot jaunu papildmaksu.

Neglābs arī iepriekšēja papildu informācijas meklēšana par konkrēto uzņēmumu, jo krāpnieki bieži vien izliekas par reāli eksistējošiem šāda profila uzņēmumiem, un tas var dot pārliecību par zināmu drošību. Tāpat nekādā gadījumā nedrīkst atļaut piekļuvi savam datoram un lejupielādēt kādu no krāpnieku piedāvātajām programmām – arī tas var beigties ar kontu pilnīgu iztukšošanu.

Tieši tāpat darbojas arī shēmas saistībā ar aizdevumu piedāvāšanu ar ļoti izdevīgiem aizdevumu procentiem.

Lamatas mīlestības vārdā

Nereti un īpaši sievietes iekrīt ar romantiskas iepazīšanās piedāvājumiem. Raksta dažādu karu veterāni, priekšzīmīgi daudzbērnu tēvi, it kā labi situēti uzņēmēji, kuri, kā likums, dzīvo augsta dzīves līmeņa valstīs. Uzsākot šādu saraksti, vispirms tā būs romantiska, tad sekos atzīšanās mīlestībā un kopdzīves plānošana. Tad izrādīsies, ka potenciālajam partnerim ir naudas grūtības un problēmas ar biļetes iegādi. Nereti pēc atteikuma šādi krāpnieki mēdz kļūt visai uzstājīgi un agresīvi, kas ir visai droša pazīme viņu negodīgajiem plāniem.

Ja vēl šim visam pieskaita klāt krāpšanas ar speciāli izveidotiem neīstu interneta veikalu profiliem, dažādu brīnumzāļu piedāvāšanu, paziņojumus, ka pret jums uzsākta izmeklēšana par it kā pastrādātiem noziegumiem, jāatzīst, ka dažādu maksājumu veikšana internetā kļuvusi teju vai par izaicinājumu. Tas jau liek cilvēkiem ar nostalģiju atcerēties laikus, kad visa nauda glabājās virtuves plauktā tukšā garšvielu traukā – kas gan nav īpaši droši.

Pārsteidzoša izdoma

Krāpnieks izliekas par orbītā iestrēgušu kosmonautu

Kāds veikls blēdis pārsteidzis ar jaunu fantāzijas lidojumu – viņš izlicies par kosmosā iestrēgušu Krievijas kosmonautu un pamatīgi apmuļķojis romantiski noskaņotu Zemes iedzīvotāju.

Naivā sieviete no Japānas noticēja, ka jaunatrastais mīļotais par viņas naudu atgriezīsies uz dzimtās planētas un abi apprecēsies. Rožainās nākotnes labad kundze nežēloja visus savus ietaupījumus.

Krāpnieks ar 65 gadus veco japānieti iepazinās “Instagram” platformā jūnijā. Drīz vien no viņa puses sāka plūst mīlestības apliecinājumi: solījumi, ka, tiklīdz pāris tiksies klātienē, viņš apprecēs mīlas dēļ gluži vai apmāto sievieti. Pāris regulāri sarakstījās japāņu tērzēšanas lietotnē LINE.

Krāpnieks, izliekoties par kosmonautu, sievietei apgalvoja, ka vēlas sākt jaunu dzīvi Japānā. Un, protams, “esmu to teicis jau tūkstoš reižu, bet ar to ir par maz – tāpēc turpinu teikt: es tevi mīlu”. Vienīgi šai mīlestībai traucēja kāds sīkums.

Proti, vīrietis esot iesprūdis Starptautiskajā kosmosa stacijā un atgriezties uz dzimtās planētas esot ļoti dārgs prieks – jāsamaksājot milzīga nolaišanās maksa, nemaz nerunājot par nepieciešamību dabūt raķeti, kas viņu nogādātu uz Zemes. Viltus kosmonauts regulāri savā “Instagram” profilā publicēja vispārīgas kosmosa fotogrāfijas, pamatojot savus melus.

Naivi ticot, ka satikusi mūža mīlestību, sieviete pāris nedēļās piecos maksājumos “līgavainim” pārskaitīja aptuveni 4,4 miljonus Japānas jenu (apmēram 30 000 eiro). Neraugoties uz tik dāsnu ieguldījumu mīlestībā, krāpniekam tomēr nebija gana, tāpēc beidzot upurim radās aizdomas, ka kaut kas nav lāgā. Sieviete vērsās policijā, kas pašlaik veic izmeklēšanu.