foto: REUTERS/SCANPIX
Baltkrievijā par “Lukašenko aizskaršanu” tiesās Latvijas pilsoni – iesaistījusies Ārlietu ministrija
Kaimiņvalstī neuzmanīga izteikšanās par Lukašenko var beigties arī ar reālu cietumsodu.
Sabiedrība
2022. gada 13. decembris, 05:28

Baltkrievijā par “Lukašenko aizskaršanu” tiesās Latvijas pilsoni – iesaistījusies Ārlietu ministrija

Jauns.lv

Pašķirstot Baltkrievijas tiesu kalendārus, pamanāms, ka vien aptuveni nedēļu pirms Ziemassvētkiem kaimiņvalsts režīma tiesas durvis būs jāvirina kādam Latvijas pilsonim. Viņu apsūdz Aleksandra Lukašenko apsaukāšanā, dažāda veida “naida kurināšanā” un “sankciju pieprasīšanā” pret Baltkrieviju.

Baltkrievijā par “Lukašenko aizskaršanu” tiesās Latvijas pilsoni – iesaistījusies Ārlietu ministrija. 

Pašķirstot Baltkrievijas tiesu kalendārus, pamanāms, ka vien aptuveni nedēļu pirms Ziemassvētkiem kaimiņvalsts režīma tiesas durvis būs jāvirina kādam Latvijas pilsonim. Viņu apsūdz Aleksandra Lukašenko apsaukāšanā, dažāda veida “naida kurināšanā” un “sankciju pieprasīšanā” pret Baltkrieviju.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka Baltkrievijā, Minskas pilsētas tiesā, šī gada 14. decembrī tiesās Dmitriju Mihailovu.

Dažos nepārbaudītos avotos ir pausts, ka Mihailovs esot Latvijas pilsonis. Par to it kā liek domāt arī formāts, kādā pierakstīts personas vārds, uzvārds tiesas e-resursos, kirilicā iedrukājot tos ar latviešu valodai raksturīgām galotnēm.

Putina un Lukašenko tikšanās Sočos. Ar viņiem kopā arī Baltkrievijas vadoņa dēls

Vladimirs Putins un Aleksandrs Lukašenko Sočos aizvadīja tikšanos divatā. Abi vienojušies par kredīta piešķiršanu Baltkrievijai, kā arī pārrunāja krievietes Sofijas ...

gallery icon
10

Draud arī cietumsods

Interesantas – un skaitā pietiekami daudzas – ir Mihailovam izvirzītās apsūdzības:

aicinājumi ieviest ierobežojoša rakstura apstākļus (sankcijas), kuri apdraudētu Baltkrievijas Republikas nacionālo drošību (Kriminālkodeksa 361. panta 3. daļa);

varas pārstāvja aizskaršana (Kriminālkodeksa 369. pants);

rasu, nacionālā, reliģijas vai cita veida sociālā naida (Kriminālkodeksa 130. panta 2. daļa);

Baltkrievijas Republikas prezidenta aizskaršana (Kriminālkodeksa 368. panta 1. daļa);

Baltkrievijas Republikas prezidenta aizskaršana (Kriminālkodeksa 368. panta 2. daļa).

Kā redzams, par Lukašenko apsaukšanu Mihailovu kaimiņvalstī grasās saukt pie atbildības pat pēc divām attiecīgā panta daļām.

Baltkrievijā Latvijas pilsonis apsūdzēts pēc vairākiem pantiem.

Tūkstošiem Lukašenko pretinieku Minskas Neatkarības laukumā

Tūkstošiem cilvēku otrdienas vakarā Minskas Neatkarības laukumā sapulcējušies kārtējā protesta mītiņā, pieprasot prezidenta Aleksandra Lukašenko atkāpšanos. Pēc portāla "Tut.by" žurnālistu ...

gallery icon
59

Baltkrievijas Republikas Kriminālkodeksa 368. pants attiecīgi norāda:

“1. (daļa) Par Baltkrievijas Republikas prezidenta publisku aizskaršanu: soda ar naudassodu, vai ar piespiedu darbu uz laiku līdz diviem gadiem, vai ar arestu, vai ar brīvības ierobežošanu uz laiku līdz četriem gadiem, vai ar brīvības atņemšanu uz to pašu laiku.

2. (daļa) Par tādu pašu darbību, ja to izdarījusi persona, kura agrāk sodīta par goda aizskaršanu vai neslavas celšanu, vai ja tā saistīta ar apsūdzību smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanā, soda ar naudassodu, vai ar piespiedu darbu uz laiku līdz diviem gadiem, vai ar brīvības ierobežojumu uz laiku līdz pieciem gadiem, vai ar brīvības atņemšanu uz to pašu laiku.”

Ministrijas iespējas palīdzēt Baltkrievijā - ierobežotas

Tas, ka Dmitrijs Mihailovs ir Latvijas pilsonis, ir izskanējis vairākās Baltkrievijas un Krievijas valdību atbalstošās sociālo tīklu kopienās.

Jauns.lv vērsās Ārlietu ministrijā (ĀM), kur, neminot personas vārdu, uzvārdu, apstiprināja, ka šāda situācija ar Latvijas pilsoni kaimiņvalstī tik tiešām ir.

“ĀM ir informēta par Baltkrievijā aizturēto Latvijas pilsoni, un, ņemot vērā apstākļus Baltkrievijā, iespēju robežās sniedz tam konsulāro palīdzību un seko līdzi lietas attīstībai.  Latvijas konsulāta Vitebskā konsulārā amatpersona piedalīsies 14. decembra tiesas sēdē,” rakstiski informēja ĀM preses sekretāre Diāna Eglīte.

Ministrija arī atgādina, ka joprojām aktuāls ir stingrs aicinājums nedoties uz Baltkrieviju, jo tiesiskuma trūkuma dēļ Baltkrievijā Latvijas iespējas sniegt konsulāro palīdzību aizturētiem Latvijas valstspiederīgajiem ir ierobežotas.

“Ministrija vērš uzmanību, ka Latvijas un citu NATO valstu izlūkdienesti publiski ir brīdinājuši par Baltkrievijas specdienestu izvērstajām izlūkošanas un kaimiņvalstu pilsoņu vervēšanas aktivitātēm, radot risku, ka šādas aktivitātes tiks vērtas arī pret Latvijas valstspiederīgajiem,” uzsver ĀM pārstāve.

Šādi ceļotāji var tikt pakļauti Baltkrievijas specdienestu provokācijām un nepatiesi apsūdzēti Baltkrievijas likumu pārkāpumos un tā rezultātā arestēti, norāda ministrijā.