foto: LETA
Saistībā ar "aplokšņu" algām VID veic deviņas kratīšanas
Valsts Ieņēmuma dienesta ēka.
112
2022. gada 6. decembris, 09:58

Saistībā ar "aplokšņu" algām VID veic deviņas kratīšanas

Jauns.lv

Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk – VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde 2022. gada augustā uzsāktajā kriminālprocesā par “aplokšņu” algu izmaksu uzņēmumā, kurš nodarbojās ar gaļas un citu pārtikas produktu ražošana un tirdzniecību, veica deviņas kratīšanas vairākās Latvijas pilsētās kriminālprocesā iesaistītā uzņēmuma telpās un noliktavās.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Uzsāktā kriminālprocesa ietvaros VID Nodokļu un muitas policijas pārvalde 2022. gada novembrī veica deviņas kratīšanas Kuldīgā, Talsos, Tukumā, Jelgavā un Jēkabpilī kriminālprocesā iesaistītā uzņēmuma telpās, t.sk. nereģistrētās pārtikas noliktavās - līdz ar to kratīšanās piedalījās arī Pārtikas un veterinārā dienesta darbinieki.

Kratīšanu laikā izņemti mobilie tālruņi ar mobilo aplikāciju Whatsapp un Telegram sarakstēm, “aplokšņu algu” izmaksu saraksti, 220 paciņas ar cigaretēm bez Latvijas Republikas akcīzes markām, kā arī citi kriminālprocesam nozīmīgi priekšmeti, kas tiks analizēti turpmākajā kriminālprocesa pirmstiesas izmeklēšanas laikā.

Veicot pirmstiesas izmeklēšanu kriminālprocesā, noskaidrots, ka uzņēmums laikā no 2020.gada janvāra līdz šim brīdim grāmatvedības uzskaitē nav pilnā apmērā uzrādījis darba ņēmējiem izmaksāto darba samaksu, kā arī noskaidrots, ka grāmatvedības uzskaitē nenorādītā darba samaksa uzņēmuma darba ņēmējiem tika izmaksāta skaidrā naudā. Valstij nodarītā zaudējuma apmērs nenomaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veidā tiks noskaidrots izmeklēšanas laikā.

Kriminālprocess uzsākts pēc Krimināllikuma 217.1 pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma pazīmēm, par iespējamo grāmatvedības uzskaitē neuzrādītās darba samaksas izmaksāšanu. Kriminālprocesā divām personām piemērots statuss - persona, pret kuru uzsākts kriminālprocess.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 19. pantu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.