Sabiedrība
2022. gada 7. novembris, 16:06

Kāda izskatās Medus monēta, kas saņēmusi monētu pasaules "Oskaru"

Jauns.lv

Atzīmējot savu simtgadi, Latvijas Banka sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju izveidojusi jubilejas izstādi, kurā aplūkojama ievērojama daļa bankā radīto monētu, kas ieguvušas atzinību visā pasaulē.

Izstādes veidotāji aicina novērtēt naudu ne vien kā racionālās saimnieciskās pasaules neatņemamu sastāvdaļu, bet arī kā paliekošu kultūrvēsturisku simbolu, latviešu tautas vēstures un garīgo vērtību iemiesojumu.

foto: Ekrānuzņēmums

Kuratore Inese Baranovska atklāj, ka izstāde fokusējas uz pēdējo 30 gadu laikā tapušajām monētām. Daudzas no tām saņēmušas atzinību pasaules izstādēs un atzītas par īstiem meistardarbiem. Lai nodrošinātu augstus mākslinieciskos kritērijus, Latvijas Bankas paspārnē izveidota monētu dizaina komisija, kurā darbojas gan bankas darbinieki, gan arī Latvijā atzīti mākslas, kultūras, zinātnes un vēstures eksperti.

LNMM atklāj Latvijas Bankas simtgadei veltītu kolekcijas monētu izstādi

No svētdienas, 9.oktobra, līdz nākamā gada 15.janvārim LNMM galvenās ēkas 4. un 5. stāva izstāžu zālēs būs skatāma Latvijas Bankas ...

gallery icon

Darba grupa gan izstrādā tēmas, gan vērtē konkursa kārtībā iesniegtos darbus. Ieguldītais darbs un tā rezultāti saņēmuši visaugstāko starptautisko novērtējumu, tostarp arī monētu pasaules “Oskaru” – Pasaules gada monētas nosaukumu, ko izpelnījās Medus monēta.

foto: Ekrānuzņēmums

Izstādes mākslinieciskās koncepcijas autors un mākslinieks Artūrs Analts vēlējies radīt brīvības, gaišuma un viegluma sajūtu. Viens no elementiem, kas to nodrošina, ir lidojošās monētas. Šis efekts ļauj monētas apskatīt no abām pusēm, un mākslinieks uzsver, ka tas ir unikāls risinājums.

foto: Ekrānuzņēmums

Skatieties video, izbaudiet unikālās izstādes atmosfēru, un tiekamies Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā!