foto: LETA
Indriksone: ĀM un TM kavējas ar atbildīgās institūcijas izveidi attiecībā uz sankcionētiem uzņēmumiem
Latvijas ekonomikas ministre Ilze Indriksone.
Viedokļi
2022. gada 31. oktobris, 23:59

Indriksone: ĀM un TM kavējas ar atbildīgās institūcijas izveidi attiecībā uz sankcionētiem uzņēmumiem

Jauns.lv/LETA

Ārlietu ministrija (ĀM) un Tieslietu ministrija (TM) kavējas ar lēmumu pieņemšanu par atbildīgās institūcijas izveidi attiecībā uz sankcionēto uzņēmumu rīcības ierobežošanu, pirmdien raidījumā "Šodienas jautājums" pauda ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA).

Pēc viņas paustā, jau aprīlī abām ministrijām tika uzdots vērtēt un rast risinājumu sankcijām pakļauto uzņēmumu darbības turpināšanai, nepārkāpjot pret Krieviju un Baltkrieviju noteiktās sankcijas, taču šobrīd, pēc sešiem mēnešiem, reāls risinājums nav rasts. Indriksone informēja, ka šobrīd Ekonomikas ministrijā ir sagatavots ziņojums ĀM par to, ka ir nepieciešami vēl seši mēneši šādas institūcijas izveidei.

Viņasprāt, ideālais variants būtu atņemt sankcionētajām personām infrastruktūru un resursus, tādējādi liedzot viņiem iespēju jebkā gūt no tiem ienākumus. Šobrīd gan kopējais Eiropas regulējums šādu risinājumu neparedz, taču valsts var piemērot individuālus risinājumus, izveidojot "ugunsmūri" un nodrošinot, ka sankcionētās personas negūst nekādu labumu no šiem uzņēmumiem.

Indriksone gan sacīja, ka tie ir juridiskie risinājumi, kas būtu jāvērtē ĀM, iespējams, arī Latvijas Bankai sadarbībā ar finanšu institūcijām.

"Ir jādod leģitīmi, korekti risinājumi un jāveido institūcija. Šobrīd mēs redzam risku, ka beigās arī Latvijai valdībai var piestādīt rēķinu par kaut kādiem izdevumiem, kas radušies nevis sankcionētais personai, bet citām," sacīja politiķe.

Tāpat Indriksone norādīja, ka neiebilst pret Enerģētikas, klimata un vides ministrijas izveidi, ka prioritāti izvirzot enerģētiku. Viņas vērtējumā, klimata jautājumi būtu kā caurvijošs visu nozaru uzdevums, jo klimata politika ir tas uzdevums, kas jāveic tuvākajos gados, bet enerģētikai laika un resursu veltīšana enerģētiskās drošības izaicinājumu dēļ būtu nozīmīga šobrīd.

Indriksone gan piebilda, ka šobrīd ar "Jauno vienotību" nav bijušas detalizētas sarunas par šādas ministrijas izveidi, taču EM nebūtu iebildumu pret "trīs bloku" ministrijas izveidi, ja būs skaidrs, kā konkrēti būs tās mērķi, uzdevumi un sadarbība.