Sabiedrība
2022. gada 11. oktobris, 10:37

VIDEO: vēlētāji Londonā no jaunās valdības sagaida viņu atgriešanas plānu

Jauns.lv

1. oktobrī notikušo 14. Saeimas vēlēšanu ārvalstu iecirkņos balsošanā piedalījās 26 189 Latvijas pilsoņi. Kaut arī ārpus Latvijas dzīvojošo balsstiesīgo pilsoņu aktivitāte šajās vēlēšanās samazinājusies, Londonas iecirkņos sastaptie pauž pārliecību, ka vēlēšanas ir pienākums, kas jāpilda, citādi pozitīvas pārmaiņas dzimtenē var negaidīt.

Jautāti, kāpēc piedalās vēlēšanās, vairums atzina, ka to uzskata par pašsaprotamu. Piemēram, Londonas iedzīvotāja Elīza Jauns.lv speciālkorespondentei saka: “Katram sirdī vajadzētu būt mazai vai lielai patriotisma izjūtai, apziņai, kur patiesībā ir mūsu mājas. Tāpēc nedrīkstam būt vienaldzīgi.”

Savukārt, atbildot uz jautājumu, kādas problēmas primāri jārisina jaunajai valdībai, vairāki Londonas latvieši atzina, ka gribētu, lai valdība rada tādus apstākļus, lai viņi vēlētos atgriezties Latvijā. Tikpat aktuāla problēma aptaujāto ieskatā ir sociālais atbalsts mazāk aizsargātajām sabiedrības grupām, pensionāriem un Latvijas ekonomika kopumā. Piemēram, Nadja ir pārliecināta, ka tieši ekonomiskās situācijas dēļ cilvēki pamet Latviju: “Dzīve kļūst dārgāka, bet algas nepieaug!”

Skaties pievienoto video un uzzini, kādas vēl problēmas Latvijā šķiet aktuālas tautiešiem, kuri ikdienu aizvada simtiem kilometru aiz Latvijas robežām.