foto: LETA
Piešķirs vairāk nekā divus miljonus eiro ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā
Laukumā pie Latvijas Nacionālās operas tiek uzņemtas Indijas filmu studijas "Illuminati Films" sadarbībā ar "Film Angels Studio" asa sižeta mākslas filmas "Agent Vinod" epizodes.
Kultūra
2022. gada 27. septembris, 14:00

Piešķirs vairāk nekā divus miljonus eiro ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā

Jauns.lv/LETA

Valdība otrdien atbalstīja apropriācijas palielināšanu Ekonomikas ministrijai (EM) 2,097 miljonu eiro apmērā, lai nodrošinātu valsts budžeta līdzfinansējumu ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

EM norāda, ka filmu uzņemšana ir dinamisks process un projektu pieteicēju iespējas īstenot projektu ir saistītas ar vairākiem faktoriem, tostarp būtisks nosacījums iespējai īstenot projektu ir finansējuma piesaiste, kā arī jāņem vērā epidemioloģiskā situācija Latvijā un pasaulē. Rezerves sarakstā iekļauto projektu īstenotājiem ir svarīgi pēc iespējas ātrāk noslēgt līdzfinansējumu līgumus, jo filmu uzņemšanai nozīmīga ir vasaras un rudens sezonas.

Gadījumā, ja nebūs savlaicīgi iespējams noslēgt līgumus par valsts budžeta līdzfinansējumu ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā, projekti var nenotikt vai to veidotāji var izlemt mainīt filmu uzņemšanas vietu, tādējādi ievērojami finanšu līdzekļi nenonāks Latvijas tautsaimniecībā.

EM norāda, ka apropriācijas palielināšana valsts budžeta līdzfinansējumam ārvalstu filmu uzņemšanai iespējama ņemot vērā prognozēto nodokļu ieņēmumu palielinājumu.

Paredzēts, ka ar papildu piešķirto finansējumu tiks īstenoti astoņi Latvijas un Nīderlandes, Somijas, Itālijas, Norvēģijas, Austrijas, Francijas, Lielbritānijas, Polijas producentu apvienību kino projekti.

EM norāda, ka projektu īstenošanas rezultātā Latvijas tautsaimniecībā ieplūstu finansējums filmēšanas vajadzībām 9,8 miljonu eiro apmērā, bet nodokļos nomaksātā summa veidos 2,19 miljonus eiro.

EM paredzēts sagatavot un iesniegt Finanšu ministrijā (FM) pieprasījumu par valsts budžeta apropriācijas palielināšanu, savukārt Finanšu ministram nepieciešams informēt Saeimas Budžeta un finanšu komisiju par apropriācijas palielināšanu un, ja Saeimas komisija piecu darbdienu laikā pēc attiecīgās informācijas saņemšanas nav izteikusi iebildumus, paredzēts palielināt apropriāciju.

Ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA) iepriekš norādīja, ka radošās industrijas, pie kurām pieder arī kino nozare, rada pievienoto vērtību gan valsts ekonomikai, gan kultūras attīstībai, gan valsts atpazīstamībai. "Ar piešķirtā finansējuma palīdzību mēs ne tikai stiprināsim Latvijas filmu nozares profesionāļu konkurētspēju un eksportspēju starptautiskajā tirgū, bet arī veicināsim ieņēmumus citās tautsaimniecības nozarēs - loģistikā, izmitināšanā, ēdināšanā un citos saistītajos pakalpojumos, tostarp nodrošinot atbilstošus ieņēmumus valsts budžetā nodokļu veidā," uzsvēra Indriksone.