foto: Zane Bitere/LETA
Vērmanes dārza strūklaka atkal čalo
Atjaunota Rīgas vecākā strūklaka "Gadalaiki" Vērmanes dārzā.
Runā Rīga
2022. gada 20. augusts, 08:10

Vērmanes dārza strūklaka atkal čalo

Kas Jauns Avīze

Vairāk nekā gadu klusējusī Vērmanes dārza strūklaka “Gadalaiki” atkal čalo – tā ir atjaunota, novēršot iepriekšējās pašvaldības vadības laikā sastrādāto bezgaumību. Šī ir vecākā Rīgas strūklaka, uzstādīta 1868. gadā.

2019. gada decembrī lielu sašutumu izpelnījās strūklakas seguma maiņa, kad vēsturiskais ieklājums bija nomainīts pret baltām un zilām flīzēm. Toreizējais domes Mājokļu un vides departamenta direktors Anatolijs Aļeksejenko atzina, ka bijusi “komunikācijas kļūda” starp departamentu un remontdarbu veicējiem.

Tagadējais departamenta vadītājs Edijs Pelšs norāda, ka strūklakas atjaunošana bija liels izaicinājums, ņemot vērā gan tās kā Rīgas vecākās strūklakas vēsturisko nozīmi, gan atrašanās vietu, gan lielo sabiedrisko interesi.

Atjaunošana kopā izmaksāja aptuveni 78 000 eiro. Vispirms veikta demontāža, tad virsmas notīrītas ar smilšu strūklu. Baseina sienas izlīdzinātas no iekšpuses un ārpuses, virsmas pārklātas ar speciālo poru špakteli, ieklāta cementa bāzes hidroizolācija baseina iekšpusē divās kārtās. Iekšējo un ārējo sienu plaisas noslēgtas ar speciāliem materiāliem, pie baseina ārējās malas uzklāta ģeomembrāna.

Restaurācijas darbnīcā atjaunota skulptūra – monumentāla vāze uz postamenta, kuru rotā četru gadalaiku skulptūras. Tās kausā attēloti divi bērni, kas rotaļājas ar Neptūna trejzari, no kura šļācas ūdens. Darbu gaitā nomainīta strūklakas elektroinstalācija un uzstādīts jauns elektrosadales skapis.

foto: Latvijas Nacionālais vēstures muzeja krājums
Strūklaka un Vērmanes dārzs senatnē.

Pirmā skulptūra izgatavota Vācijā, Potsdamā, firmā “F.Kahle & Sohn”, un uzstādīta 1869. gadā, tas bija tolaik greznākais šāda tipa dekoratīvais tēlniecības darbs Rīgā. Pagājušā gadsimta 70. gados strūklaka jau bija pussabrukusi, to nojauca un 1975. gadā uzstādīja tēlnieces Mirdzas Lukažas izgatavoto kopiju.

Strūklakas pakājē ir četri tēli: ja ieskatās ciešāk, vienai mūzai ir slidas, tātad tā ir ziema. Pa labi no viņas ir amoriņš ar loku – acīmredzot pavasaris. Kailā mūza ar paladziņu uz kājām domāta vasara, un ceturtā ir rudens mūza ar dabas veltēm. Vāzes kausā divi bērniņi rotaļājas ar ūdeni.

Vairākās Eiropas pilsētās bijušas līdzīgas strūklakas, bet neviena nav saglabājusies līdz mūsdienām, tāpēc Norvēģijas pilsētas Bergenas pašvaldība šovasar lūdza iespēju izgatavot trīsdimensionālu strūklakas attēlu, lai varētu izgatavot kopiju savai pilsētai.

Rīgas pašvaldības pārraudzībā ir 13 strūklakas – desmit stacionārās un trīs peldošās. Vēl šogad atjaunota strūklaka pie Kongresu nama, nākamā rindas kārtībā ir “Sumpurnis un bārenīte” Kronvalda parkā.