Sabiedrība
2022. gada 3. augusts, 14:53

VIDEO: neļķes, beretes un krievu armijas formas – video atklāj, cik koši otrdien Rīgā svinēta "desantnieku diena"

Jauns.lv

Fotogrāfijā, ar kuru sociālajos tīklos otrdien tika ilustrēts Valsts policijas (VP) fiksētais publiskais pasākums, īsti nevar saskatīt detaļas. “Telegram” publicētais video no Klusā dārza parāda, cik jaudīgi patiesībā otrdien Krievijas militāristu svētkus paspējuši nosvinēt daži vietējie.

Video, kas ievietots kādā prokremliskus uzskatus paudošā, Latviju un Rietumvalstis izsmejošā “Telegram” kanālā, redzams kā Klusajā parkā, Latgales priekšpilsētā, Rīgā pie pieminekļa ir sapulcējušies vairāk nekā 20 vīrieši un vismaz viena sieviete.

Vairumam vīriešu ir vismaz viens PSRS un Krievijas militārajām formām raksturīgs apģērba elements – te tipiskie strīpainie apakškrekli, te beretes un vismaz vienam – pilna militārā forma.

Visiem rokās ir sarkanas neļķes, pie parkā esošā pieminekļa ir iedegtas divas svecītes un nolikts Krievijas Gaisa desanta karaspēka karoga paveids.

Šeit būtiski, ka konkrētais piemineklis, pie kura sapulcējušies svinētāji, ir veltīts Afganistānā kritušajiem latviešu zēniem.

Lieki piebilst, ka Latvijas tautai konkrētā PSRS militārā kampaņa ir nesusi vienīgi sāpes un zaudējumus, taču vakardienas svinētāji pie pieminekļa ziedus nesuši šī izbijušā režīma armiju godinošos formastērpos.

Pasākuma šķietamais līderis video izsaka pateicību visiem, kuri ir ieradušies un aicina arī turpmāk svinēt šo dienu. Pēcāk tiek koriģēta ziedu nolikšana.

Kā zināms, kādā brīdī šo pasākumu iztraucēja likumsargi.

Bijušo padomju armijas desantnieku svinības Vērmanes dārzā (2017.gads)

Šodien Vērmanes dārzā Rīgā sanākuši bijušās padomju armijas vīri, lai atzīmētu Krievijā svinamo Gaisa desanta karaspēka dienu.

gallery icon
24

Valsts policija uzsāk administratīvo procesu

Varētu domāt, ka 24. februārim un tam sekojošajiem notikumiem, kuros ietilpst gan Krievijas desantnieku pazemošanās ar vājo sniegumu Ukrainas ziemeļu daļā, gan prātam neaptveramas zvērības, kas tur tika pastrādātas, būtu kaut nedaudz jāmaina Krievijas apjūsmotāju nostāju par šīs valsts armiju, taču, izrādās, nebūt ne.

Jauns.lv jau ziņoja, ka, par spīti tam, cik ļoti sabojāts pēc iebrukuma, izvarošanām, slepkavībām un citām zvērībām Ukrainā ir Krievijas bruņoto spēku Gaisa desanta karaspēka tēls, arī Rīgā otrdien saujiņa vietējo mēģinājuši svinēt tā dēvēto “desantnieku dienu”.

Aculiecinieki ievēroja, ka ar šādu nolūku Klusajā dārzā sapulcējās neliels bariņš vīriešu:

“Valsts policijā tika saņemts izsaukums par iespējamu sabiedriskās kārtības pārkāpumiem un nepieteiktu publisku pasākumu. Saistībā ar notikušo ir uzsākts administratīvais process pēc Administratīvo sodu likuma par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā 13.1 panta – par militārās agresijas un kara noziegumu slavinošu simbolu izmantošana publiskā vietā,” par notikušo informēja VP Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Gita Gžibovska.

Konkrētais likums arī nosaka, ka par militārās agresijas un kara noziegumu slavinošu simbolu izmantošanu publiskā vietā, izņemot gadījumus, kad nav mērķa šos noziegumus attaisnot vai slavināt, piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai līdz septiņdesmit naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai — līdz piecsimt astoņdesmit naudas soda vienībām.

Viena naudas soda vienība šobrīd ir 5 eiro.

Desantnieka dienas svinības Krievijā (2017.gads)

gallery icon
49

Desantnieki Rīgā svinēti arī iepriekšējos gadus

Iepriekšējos gados Latvijā konstatēti atsevišķi gadījumi, kad bars vīriešu, tērpušies Krievijas armijas formās, nododas 2. augustā svinamās dienas aktivitātēm publiskās vietās.

Vēl 2016. gadā šādi svētki tika sarīkoti pašā Rīgas centrā, Vērmanes dārzā. Togad vairāki desmiti izbijušo PSRS ēras desantnieku bija vienojušies svinībās.

Tā dēvēto "desantnieku dienu" 2. augustā svin tādēļ, ka 1930. gada 2. augustā militārajās mācībās Maskavas kara apgabalā ar izpletņiem izlēca un piezemējās pirmā sarkanarmiešu desanta vienība. Tajā bija 12 militārpersonas.