foto: Zane Bitere/LETA
Pēc demontāžas nav plānots saglabāt nevienu no Pārdaugavā izvietotā okupekļa daļām
Okupācijas muzejs nevienu no pieminekļa daļām nav atzinis par māksliniecisku vērtību, viss piemineklis tiks pilnībā utilizēts.
Sabiedrība
2022. gada 3. augusts, 08:51

Pēc demontāžas nav plānots saglabāt nevienu no Pārdaugavā izvietotā okupekļa daļām

Jauns.lv / LETA

Pēc demontāžas nav plānots saglabāt nevienu no padomju armijai veltītā pieminekļa Pārdaugavā daļām, šorīt LTV "Rīta panorāmā" pastāstīja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis.

Pēc politiķa vārdiem, pieminekļa kompleksu nojauks pa daļām. Tā kā Okupācijas muzejs nevienu no tām nav atzinis par māksliniecisku vērtību, viss piemineklis tiks pilnībā utilizēts.

Rīt, 4.augustā, plkst.15 ir sasaukta Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komitejas sēde, kurā paredzēts lemt par finansējumu "Pieminekļa Padomju karavīriem - Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem" demontāžai. Sēde būs slēgta, jo tās laikā var tikt izskatīta ierobežotas pieejamības informācija. Neoficiāla informācija liecina, ka šim mērķim plānots atvēlēt ap 2,1 miljonu eiro.

Pie "okupekļa" Uzvaras parkā turpina pulcēties arī 10. maijā

gallery icon
35

Staķis stāstīja, ka pieminekļa demontāža veidojot vien ap 10% no visa projekta izmaksām, jo pēc tam kompleksa teritoriju plānots pārvērst par parku. Darbu veikšanai būvnieks ir izraudzīts, bet pašvaldība to pirms laika neatklās, tāpat kā par darbu sākšanu drošības nolūkos paziņos ļoti neilgi pirms demontāžas.

Rīgas rātsnamā Rīgas domes vadība ceturtdien, 4.augustā, plkst.11, informēs par jaunumiem saistībā ar pieminekļa Uzvaras parkā demontāžas procesu, informēja Rīgas domes Komunikācijas pārvaldē. Brīfingā piedalīsies Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis, pilsētas izpilddirektors Jānis Lange un sabiedrības par atklātību "Delna" direktore Inese Tauriņa.

Policisti Uzvaras parkā uzrauga un aiztur aktīvistus, kas plānoja doties gājienā pret padomju pieminekļa nojaukšanu

Daži cilvēki Uzvaras parkā pulcējas uz tiesas aizliegto Latvijas Krievu savienības plānoto protesta gājienu pret padomju pieminekļa Pārdaugavā iespējamo nojaukšanu

gallery icon
42

Kā liecina informācija tīmekļvietnē "rigaspieminekli.lv", "Piemineklis Padomju karavīriem - Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem" Uzvaras parkā tika uzstādīts 1985.gadā. Tas ir alegorisks memoriāls ansamblis, kura centrā atrodas 79 metrus augsts obelisks, ko veido piecu dažāda augstuma skaldnes, kuras vainago piecstaru zvaigznes. Tas simbolizē piecus kara gadus un uzvaras salūtu.

9. maijs bildēs: ļaužu masas visas dienas garumā plūst uz Uzvaras parku, lai noliktu ziedus

Pie Uzvaras pieminekļa Rīgā, kur svētdien kā katru gadu pulcējas Krievijā svinamās "Uzvaras dienas" atzīmētāji, pēcpusdienā cilvēku kļūst arvien vairāk. ...

gallery icon
245

Vairāku gadu garumā pie pieminekļa 9.maijā pulcējās tūkstošiem cilvēku - bijušajās Padomju Savienības teritorijās pēc atsevišķām iniciatīvām tika organizētas svinības Sarkanās armijas uzvarai pār pār nacistisko Vāciju Otrajā pasaules karā. Arī Latvijā joprojām daļa Latvijas sabiedrības piekopj tradīciju atzīmēt tā dēvētos Uzvaras svētkus, tomēr jau izsenis šis datums Austrumeiropā tiek identificēts ar Baltijas valstu okupāciju un aneksiju PSRS sastāvā.

Uzvaras parkā netrūkst "Uzvaras dienas" svinētāju arī pandēmijas laikā (2020.gads)

Citus gadus plaši apmeklētās "Uzvaras dienas" svinības Uzvaras parkā Rīgā šogad nenotiek, ņemot vērā Covid-19 dēļ noteiktos ierobežojumus, tomēr tas ...

gallery icon
51

Jautājums par to, vai Latvijā ir vieta padomju armijai veltītajam piemineklim Uzvaras parkā, īpaši aktualizējās līdz ar Krievijas sākto karu pret Ukrainu. Diskusijas par šiem jautājumiem ir noslēgušās, Saeimai pieņemot likumu, kas nosaka, ka līdz rudenim Latvijā jānovāc visi ar kapavietām nesaistītie padomju režīmam veltītie pieminekļi.

Uzvaras parkā pilnā sparā turpinās 9. maija svinības

Šorīt vairāki simti cilvēku devās nolikt ziedus pie Uzvaras parkā esošā pieminekļa, atzīmējot "Uzvaras dienu", kuru plaši svin Krievijā.

gallery icon
97

Biedrības "9maijs.lv" rīkotais pasākums Uzvaras parkā

Šorīt vairāki simti cilvēku devās nolikt ziedus pie Uzvaras parkā esošā pieminekļa, atzīmējot "Uzvaras dienu", kuru plaši svin Krievijā, novēroja ...

gallery icon
63