Gandrīz puse gatavo pārtikas krājumus ziemai
Gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju visās vecuma grupās dažādā veidā gatavo veselīgu pārtikas produktu krājumus ziemai, secināts "Mēness aptiekas" un pētījumu aģentūras "Norstat" aptaujā.
Kā populārāko veselīgu pārtikas produktu krājumu saglabāšanas metodi 49% aptaujāto norāda saldēšanu. Vispopulārāk tas ir Vidzemē (60% aptaujāto), kamēr citur pārtiku sasaldē 40% līdz 58% iedzīvotāju. Nedaudz mazāk populāra ir konservēšana, skābēšana, ievārījumu vārīšana – 41 procents.
Lai saglabātu produktus burkās un citos hermētiski slēgtos traukos, jāiegulda vairāk darba un laika, arī papildu resursi, tomēr šādi par priekšdienām domā 43% sieviešu un 39% vīriešu. Vismazākā interese par pārtikas glabāšanu šādā veidā ir Rīgā – 31 procents. Vidzemē 63% teikuši, ka konservē, skābē un vāra ievārījumus, Zemgalē 48%, Kurzemē 44%, Latgalē 42% un Pierīgā 41 procents.
Vēl 18% atbilde bijusi, ka gatavo dažādi svaigu glabājamu dārzeņu un augļu krājumus, vispopulārāk šādi rīkoties ir Latgalē – 29%, Vidzemē – 27% un Zemgalē – 23 procenti.
Tikmēr 25% aptaujāto veselīgas pārtikas krājumus neveido un neplāno to darīt, visvairāk jeb 29% šādi atbildējuši gados jaunākie vecumā no 18 līdz 29 gadiem, bet vismazāk – 22% vecumā no 60 līdz 74 gadiem.