Ukrainas civiliedzīvotājiem būs pieejams atbalsts iepriekš iegūtas izglītības atzīšanai
2022. gada 15. jūlijā, 10:58

Ukrainas civiliedzīvotājiem būs pieejams atbalsts iepriekš iegūtas izglītības atzīšanai

Jauns.lv

Ukrainas civiliedzīvotājiem pieejams atbalsts iepriekš iegūtās izglītības atzīšanai, lai iestātos studiju programmās Latvijas augstākās izglītības iestādēs, kā arī pieejamas stipendijas studentiem un atalgojums zinātniekiem, informēja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

Ukrainas civiliedzīvotājiem būs pieejams atbalsts ...

Ja Ukrainas civiliedzīvotājiem, stājoties augstskolā, objektīvu apstākļu dēļ nav iespējams uzrādīt iepriekš iegūtās izglītības dokumentus vai uzrādītajiem dokumentiem ir nepieciešama Akadēmiskā izglītības centra (AIC) ekspertīze, iepriekšējās izglītības atzīšanai nepieciešamās izmaksas tiks segtas no valsts budžeta līdzekļiem.

Tāpat studējošiem Ukrainas civiliedzīvotājiem būs iespējas pretendēt uz atbalstu "Erasmus+" mobilitātes programmā vai arī valsts budžeta stipendiju 140 eiro mēnesī. Paredzēts, ka stipendiju izmaksās no 2022. gada 1. septembra līdz 2022. gada 31. decembrim.

Līdztekus IZM aicina augstskolas un koledžas to finansējuma ietvaros noteikt studiju maksas atlaides Ukrainas civiliedzīvotājiem. Atbilstoši Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumam Ukrainas civiliedzīvotājiem ir tiesības pretendēt uz valsts budžeta finansētu studiju vietu konkursa kārtībā.

Savukārt Ukrainas pētniekus var iesaistīt esošajos, Latvijas Zinātnes padomes (LZP) apstiprinātajos projektos valsts pētījuma programmas (VPP) un fundamentālo lietišķo zinātņu programmas (FLP) ietvaros. Līdz ar to Ukrainas pētnieks, iesaistoties VPP ai FLP projektā pilnā slodzē, mēnesī varēs saņemt 2000 eiro lielu atalgojumu pirms nodokļu nomaksas, kā arī zinātniskā institūcija saņems 50 eiro netiešās attiecināmās izmaksas, kas rodas, iesaistot Ukrainas pētnieku pētījuma projektā.

Tāpat Ukrainas pētniekiem, kam Latvijas Zinātnisko institūciju reģistrā reģistrēta zinātniskā institūcija nodrošina stažēšanos, nesaņemot atalgojumu, un to zinātniskās darbības profils ir pārāk atšķirīgs, lai varētu iesaistīties īstenotajās VPP vai FLPP, valsts nodrošina pētniecības stipendiju zinātniskā un akadēmiskā darba veikšanai 900 eiro mēnesī.

LETA jau rakstīja, ka ceturtdien valdība lēma piešķirt papildu atbalstu Ukrainas civiliedzīvotājiem augstākajā izglītībā un zinātnē, pagarinot Ukrainas civiliedzīvotāju atbalstu līdz 31. decembrim.

No budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" nolemts piešķirt 56 000 eiro finansējumu, lai nodrošinātu stipendijas studijām Ukrainas civiliedzīvotājiem augstākās izglītības iegūšanai Latvijā līdz 31. decembrim.

Savukārt 108 000 eiro piešķirs, lai izmaksātu stipendijas zinātniskās darbības nodrošināšanai Ukrainas zinātniekiem līdz 31. decembrim.

246 000 eiro no Izglītības un zinātnes ministrijas apakšprogrammām "Valsts pētījuma programmas" un "Zinātniskās darbības nodrošināšana" tiks izmantoti Ukrainas zinātnieku iesaistei esošajos fundamentālo un lietišķo zinātņu pētījumu programmu projektos 2022. gadā.

Tēmas