Kultūra
2022. gada 18. jūnijs, 04:06

Jaunākās Vitas Mercas gleznas izstāde mākslas galerijā “Jēkabs”. FOTO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Vecrīgas mākslas galerijā “Jēkabs” atklāta Vitas Mercas gleznu izstāde, kurā eksponētas pēdējā gada laikā tapušās gleznas. Mākslinieces darbiem piestāv pavasaris – plaukstoši ziedi, dažādas zaļās krāsas nianses un maigi pasteļtoņi. Gaisīgais efekts Vitas Mercas gleznās ir panākts ar īpaši plānu eļļas glezniecības tehniku, kas savā caurspīdīgumā līdzinās akvarelim.

Viņas darbu efektu paspilgtina gleznas plaknē apzināti atstātās objektu kontūras, ko māksliniece pirms gleznošanas ir ieskicējusi ar zīmuli. Tomēr aiz gleznu šķietamā viegluma slēpjas pamatīgs darbs, ko māksliniece ir ieguldījusi, līdz perfekcijai noslīpējot katras gleznas kompozīciju – tajās nav nekā nejauša, katrai ziedlapiņai ir sava, pārdomāta vieta.

foto: Publicitātes foto
Vecrīgas mākslas galerijā “Jēkabs” atklāta Vitas Mercas gleznu izstāde, kurā eksponētas pēdējā gada laikā tapušās gleznas.

Vitas Mercas daiļradē dominē gaišie pasteļtoņi. Tomēr izstādē aplūkojamas arī dažas “tumšās” gleznas, kurās ziedu kompozīcijas atainotas uz tumša, piesātināta fona, savā ekspresijā līdzinoties holandiešu vecmeistaru klusajām dabām. Līdztekus ziedu kompozīcijām, izstādē var redzēt arī pavasara tēmai veltītas ainavas.

Vita Merca ir absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmiju 1977. gadā un izstādēs regulāri piedalās kopš 1976. gada. Arī pati māksliniece ir darbojusies pedagoģiskajā jomā, pasniedzot mākslas priekšmetus Liepājas Lietišķās mākslas un Jaņa Rozentāla mākslas vidusskolās, kā arī gleznošanu un kompozīciju Latvijas Kristīgās akadēmijas Bībeles mākslas nodaļā. Izstādi galerijā “Jēkabs” (Jēkaba ielā ) būs iespējams aplūkot līdz 15. jūlijam: darbdienās no pulksten 11.00 līdz 18.00.

Vitas Mercas šīsvasaras darbi izstādē „Atspulgi” galerijā „Arkādija”

gallery icon

Tēmas