foto: LETA (Paula Čurkste)
Šlesers turpmāk "autobusu aģitāciju" par referendumu finansēs ar viņam piederošā uzņēmuma starpniecību
Politiķis Ainārs Šlesers.
Politika
2022. gada 12. jūnijs, 09:01

Šlesers turpmāk "autobusu aģitāciju" par referendumu finansēs ar viņam piederošā uzņēmuma starpniecību

Jauns.lv / LETA

Politiķis Ainārs Šlesers (LPV) turpmāk aģitācijas materiālu izvietošanu uz AS "Liepājas autobusu parks" autobusiem finansēs ar viņam piederošā uzņēmuma SIA "Avadel" starpniecību, nevis Šlesera pārstāvētās biedrības "Latvija pirmā" līdzekļiem kā līdz šim, sākot jaunu kampaņu par referendumu saistībā ar ģimenes definēšanu Satversmē, sacīja Šlesers.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) konstatējis, ka Šlesera pārstāvētā biedrība "Latvija pirmā", iespējams, pārkāpusi likumā noteikto, un aģitācijas materiālos nav norādījusi aģitācijas apmaksātāju, nav iesniegusi KNAB paziņojumu par aģitācijas materiālu izvietošanu, kā arī pārsniegusi likumā noteikto maksimālo summu, kas paredzēta izdevumiem šāda veida aģitācijai.

Šlesers skaidro, ka svētdien biedrības līgums ar "Liepājas autobusu parku" tiek lauzts, tādējādi līguma galīgā summa kopā ar apmēram 117 000 eiro maksājumu VAS "Latvijas pasts" saistībā ar avīžu izplatīšanu, nepārsniegšot aģitācijai noteiktos 125 000 eiro.

Vienlaikus KNAB norādījis, ka aģitācijas materiālos nevar būt to cilvēku sejas, kuri vēlāk kandidēs 14.Saeimas vēlēšanās, - pretējā gadījumā KNAB šos izdevumus ieskaitīšot kā partijas priekšvēlēšanu tēriņus, pauda politiķis, piebilstot, ka tādējādi jaunajā kampaņā pieaugušajiem sejas paredzēts aizstāt ar dažāda veida ikdienas saziņā izmantotajiem smaidiņu simboliem.

Jauno līgumu ar "Liepājas autobusu parku" slēgs Šleseram piederošais uzņēmums "Avadel", izmaksām nepārsniedzot 125 000 eiro, minēja Šlesers. 

Šlesers skaidroja, ka aģitāciju plāno turpināt līdz jūlija beigām, kad noslēgsies noteiktais laiks, kurā var vākt parakstus tautas nobalsošanas ierosināšanai.

Jau vēstīts, ka KNAB ierosinājis divus administratīvā pārkāpuma procesus saistībā ar partijas "Latvija pirmajā vietā" līdera Šlesera pārstāvētas biedrības "Latvija pirmā" iespējamiem politiskās aģitācijas pārkāpumiem.

Pārbaudē KNAB konstatēja, ka uz "Liepājas autobusu parka" autobusiem izvietotie materiāli un izplatītie drukas materiāli ir aģitācija par likuma ierosināšanu, kuru veic biedrība "Latvija pirmā". 

"Liepājas autobusu parka" mazākuma akcionārs (34%) ir Liepājas pašvaldība, bet 59,82% akciju pastarpināti pieder Andra Šķēles (67%) un Aināra Šlesera (33%) ģimenēm.

KNAB konstatēja, ka biedrība, iespējams, pārkāpusi likumā noteikto un aģitācijas materiālos nav norādījusi aģitācijas apmaksātāju, nav iesniegusi KNAB paziņojumu par aģitācijas materiālu izvietošanu, kā arī pārsniegusi likumā noteikto maksimālo summu, kas paredzēta izdevumiem šāda veida aģitācijai.

Atbilstoši Administratīvā procesa likumā noteiktajam pirms nelabvēlīga akta izdošanas KNAB aicināja biedrību iesniegt skaidrojumus, kā arī līdz 12.jūnijam labprātīgi novērst pārkāpumu, proti, pārtraukt veikt turpmāko aģitāciju.

Gadījumos, kad pārkāpums netiek novērsts labprātīgi, atbilstoši Administratīvā procesa likumā noteiktajam administratīvos aktus, tostarp par aizliegumu veikt turpmāko aģitāciju, KNAB ir tiesīgs izpildīt piespiedu kārtā.

KNAB pašlaik turpina veikt pārbaudi par labdarības koncertu tūri "Gaisma krīt", kas tiek īstenota kā aģitācija par likuma ierosināšanu. Kopš maija visā Latvijā notiek "Gaisma krīt" labdarības koncerti, kuri "veltīti ģimenes atbalstam" un kuros piedalās mūziķi, partijas "Latvija pirmajā vietā" pārstāvji Jolanta Gulbe Paškeviča un Deniss Paškevičs.

Kompānija "Avadel" reģistrēta 2001.gadā, un tās pamatkapitāls ir 10 000 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir Ainārs Šlesers.  2021.gadā kompānijas apgrozījums bija 19 990 eiro, bet zaudējumi - 18 813 eiro apmērā.

Piketā "Par dabisku ģimeni" Šlesers pie Saeimas pulcē savus atbalstītājus

Šodien netālu no Saeimas nama notika partijas "Latvija pirmajā vietā" (LPV) rīkotais pikets "Par dabisku ģimeni".

gallery icon
58