Skandalozajā "līgavaiņa slepkavas" Anželikas lietā Latvija iejaukties nevar
Vēstniecība uztur kontaktu ar Anželikas radiniekiem Latvijā, kā arī seko līdzi prāvai, taču Latvijai nav tiesību uzstāties kā apsūdzētās advokātam.
112
2015. gada 29. maijs, 21:28

Skandalozajā "līgavaiņa slepkavas" Anželikas lietā Latvija iejaukties nevar

Jauns.lv

Latvijas pilsone, 35 gadus vecā Anželika Grāsvalde pirms pāris dienām ASV oficiāli tika apsūdzēta sava līgavaiņa Vincenta Viafores (46) slepkavībā mantkārīgos nolūkos. Viņa šobrīd atrodas ieslodzījumā Ņujorkā. Latvijās vēstniecība ASV ar apsūdzēto uztur kontaktu un seko tiesvedības attīstībai, taču kriminālprocesā nav tiesīga iejaukties, noskaidroja Kasjauns.lv.

Anželikas Grāsvaldes lieta turpina skaļi izskanēt ASV medijos. Sievietei, kuras saknes meklējamas Latvijā un kura jau daudzus gadus dzīvo ASV, prokurori uzrādījuši apsūdzību tīšā slepkavībā, par kuru viņai draud 25 gadi cietumā vai pat mūža ieslodzījums. Viņu vaino sava mīļotā noslīcināšanā, kad abi laivoja pa Hudzonas upi 19.aprīlī. Motīvs: Anželika it kā gribējusi iedzīvoties, saņemot dzīvības apdrošināšanas naudu, kas Viafores gadījumā bijuši 250 tūkstoši dolāru. Kamēr rit prāva, ASV medijos tiesību eksperti komentē, ka šī lieta ir patiešām saržģīta, un Grāsvaldes vaina grūti pierādāma.

No Latvijas puses apsūdzētajai nodrošinātas visas tiesības

Ārlietu ministrijas preses centrā portālu Kasjauns.lv informēja, ka apsūdzēto sauc Anželika Grāsvalde, nevis Angelika Grasvalde, kā iepriekš izskanējis, vadoties no ārvalstu presē publiskotās informācijas. Vaicāts, vai un kā Latvija piedalās skandalozajā tiesvedībā pret Grāsvaldi, Ārlietu ministrijas preses sekretārs Ivars Lasis paskaidroja, ka "Latvijas vēstniecība ASV  uztur kontaktus ar apsūdzētās radiniekiem  Latvijā un pašu  apsūdzēto, kā arī regulāri sazinās ar Grāsvaldes advokāta pārstāvi, kurš informē  vēstniecību par virzību lietā. Ārlietu ministrija un Latvijas vēstniecība ASV turpinās sekot līdzi lietas attīstībai un sniegs nepieciešamo konsulāro palīdzību Grāsvaldei, nodrošinot personas tiesību un interešu aizstāvību tādā apmērā, kādā to pieļauj 1963.gada 24.aprīļa Vīnes konvencija par konsulārajiem sakariem. Vienlaikus vēršam uzmanību, ka konsulārā palīdzība neaizstāj aizstāvību un konsulārā amatpersona nav tiesīga darboties kā advokāts kriminālprocesa ietvaros." Tātad Latvijai nav tiesību uzstāties kā aizstāvim. Grāsvaldei ASV ir tā dēvētā “zaļā karte”.

Grāsvaldes advokāti uzskata, ka sieviete tiek demonizēta

Prokurori uzskata, ka ir pietiekoši pierādījumu latvietes vainai vīrieša nāvē. Proti, sieviete izmeklētājiem atklāja, ka Viafore zem ūdens pazudis aptuveni plkst.19.15, taču Grāsvaldes zvans policistiem reģistrēts plkst.19.40. Viņas saruna ar policiju ātri vien pārtrūka, jo apgāzās arī viņas laiva. Taču aculiecinieki izmeklētājiem ziņoja, ka Grāsvalde apzināti apgāzusi savu laivu, tādā veidā mēģinot radīt iespaidu, ka viņa mēģinājusi glābt savu līgavaini. "Viņa atzina, ka sabojājusi upura kajaku. Viņa zināja, ka tas paātrinās viņa nāvi," tiesā norādīja apgabala prokurora asistente Džūlija Mola. Grāsvalde policistiem sacīja, ka "izjutusi laimi un atvieglojumu", vērojot Viafores slīkšanu, atzīstot, ka "jutusies labi, zinot, ka viņš nomirs", sacīja Mola. Tomēr advokāti norāda, ka atzīšanās slepkavībā ir pārprasta valodas barjeru dēļ vai pat izspiesta no Anželikas.

Vēlāk prokurori nāca klajā ar informāciju, ka Grāsvalde līgavaiņa laivai izrāvusi aizbāzni, lai laiva piepildās ar ūdeni. Aizstāvība uzskata, ka konkrētajam kajakam aizbāžņa purngalā nemaz neesot bijis.

Viņas aizstāvis Ričards Porteils norāda, ka apsūdzību pamatā ir Grāsvaldes jocīgā uzvedība sociālajos tīklos pēc notikušās traģēdijas.  ASV tiesa nespējot noticēt Anželikas nevainīgumam, ja viņa Feisbukā publicējusi priekpilnus video dažas dienas pēc Viafores nāves, piemēram, jautri kūleņojot piemājas zālienā. Tāpat viņa sēru periodā devusies uz karaokes bāru, kur dziedājusi balādi “Hotel California”. Apsūdzētā intervijās pauda, ka dziesma ir vienīgais veids, kā izsāpēt notikušo un ka viņas mīļotajam šāds veltījums būtu paticis. Iepriekš ASV medijos daudzkārt ziņots par Anželikas “dīvainajām” sērošanas manierēm, taču viņa pati izteikusies, ka tās ir kultūras atšķirības sērojot, nevis priecāšanās par mīļotā nāvi. Grāsvaldes advokāts Porteils stingri pastāv uz to, ka Viafores nāvē vainojama bangojošās Hudzonas upes viļņi, nevis viņa kliente.

Kā gan pierādīs Anželikas vainu?

Vinsents Viafore zem ūdens pazuda 19.aprīlī. Viņa līķi upe izskaloja teju mēnesi vēlāk. Tiesību eksperts Dans Abrams telekanāla “ABC News” ceturtdienas rīta pārraidē uzsvēra, ka šī lieta ir ārkārtīgi sarežģīta un pierādījumi gluži vai aiz matiem pievilkti, kā arī situāciju sarežģī fakts, ka izmeklēšanas gaitā Grāsvaldei nebija nodrošināts tulks, kā rezultātā viņa savas vainas atzīšanā ir vai nu pārteikusies, vai pārprasta. Abrams norāda arī uz apsūdzētās dienasgrāmatas ierakstiem, kas nerunā viņai par labu, proti, Anželika savos pierakstos fiksējusi, ka vēlētos, lai Viafore būtu miris. Tas rakstīts kontekstā, ka mīļotais alcis grupveida seksu, bet viņai tā nav bijusi pieņemama ideja.

Ziņu moderators norādīja, ka esot notikuma liecinieki, kas redzējuši: Grāsvalde drauga laivu spērusi un apgāzusi. Eksperts Abrams teic: “Jā, bet šie liecinieki… no tāda attāluma… kā tur var saprast, kas notika. Nevar zināt, vai liecinieki redzēja brīdi, kad Anželika pati iekrita ūdenī, vai vilka no tā ārā Vincentu. Tās bija drudžainas darbības īsā mirklī,” viņš argumentē. Dramatiskā momenta interpretācijas varot būt daudz un dažādas, bet vai ir neapstrīdami pierādījumi, Abrams šaubās.

Komentējot priekpilno Anželikas uzvedību soctīklos brīdi pēc mīļotā pazušanas ūdenī, eksperts piesauc kādu ASV skaļi izskanējušu lietu. Proti, kāda māte, kurai nomiris divgadīgs mazulis, priecājusies uz nebēdu un Feisbukā likusi smaidīgas fotogrāfijas ballējoties, bet īsi pēc tam apsūdzēta bērna slepkavībā. Viņa tika attaisnota, jo “ar to nepietiek, lai pierādītu vainu”. Priecāšanās sēru periodā ir īpašs psiholoģisks paveids, arī sēru pazīme. Kasjauns.lv jau vēstīja, ka Grāsvalde cietumā Ņujorkā daudziem atstājusi neadekvātas būtnes iespaidu, būdama neparasti dzīvespriecīga un jokojoša. Viņa, piemēram, slavē cietuma ēdienu, par vakariņām draiski vaicājot: “Oho, šodien ēdīsim vistiņas, ja?”

Tiesību eksperts uzskata, ka apsūdzībai nāksies krietni nopūlēties, lai pierādītu Grāsvaldes vainu tīšā līgavaiņa slepkavībā.

Astrīda Bomis/Kasjauns.lv/Foto: Ekrānuzņēmumi no video/Facebook