Vai tiešām Krievijas un Tilzītes siers ir viens un tas pats?
foto: LETA
Sieviete pie sieru stenda "Rimi" hipermārketā.
Sabiedrība

Vai tiešām Krievijas un Tilzītes siers ir viens un tas pats?

Kas Jauns Avīze

Cesvaines piens, paužot atbalstu Ukrainai, savas produkcijas nosaukumā vairs neietver Krievijas nosaukumu un Krievijas sieru pārdēvējis par Tilzītes sieru. Uzņēmums apgalvo, ka šī ir atgriešanās pie vēsturiskā nosaukuma, bet vai tiešām tā ir? Gastronomisko “detektīvu” šķetina “Kas Jauns Avīze”.

Vai tiešām Krievijas un Tilzītes siers ir viens un...

Tilzītes sieru sāka ražot 19. gadsimta vidū Autrumprūsijas pilsētā Tilzītē (tagad – Kaļiņingradas apgabala Sovetska Krievijā). Ugļičas (Jaroslavļas apgabals, Krievija) siera meistari pagājušā gadsimta sešdesmito gadu vidū esot piesavinājušies Tilzītes siera receptūru un to sākuši ražot ar Krievijas nosaukumu.

Tomēr profesore Inga Ciproviča, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas katedras vadītāja, norāda, ka Tilzītes sieram atšķirībā no Krievijas cenšas novirzīt labāko pienu un, ja akcentē garšas atšķirības, tad garša ir maigāka, dažkārt neizteikta. Pēc būtības sieri atšķiras.

Vairāk lasiet “Kas Jauns Avīzē”. Jaunajā numurā vēstīts arī, cik pelna un kā tērē ministri, Skultes pārvads Sarkandaugavā iestrēdzis finansiālā strupceļā, kāpēc Mazirbē un Gaujas grīvā Carnikavā slēgts liedags, ukraiņu bēgļi cieš no uzbrukumiem, bet policija naida noziegumu nesaskata, Latvijas novados sāk novākt padomju okupācijas pieminekļus, kādi ir jaunie ieroči, kas var palīdzēt Ukrainai uzvarēt, liepājniece Kristīne Iļska nesavtīgi ada drēbītes neiznēsātajiem bērniem, bet režisori Elza un Andris Gaujas pie Vaidavas veido spēkstaciju māksliniekiem.

 

Tēmas