foto: Valsts policija
Aizdomās par izvarošanu Čiekurkalna rajonā aizturēts 1989. gadā dzimis vīrietis
Ilustratīvs foto
112
2022. gada 5. aprīlis, 11:51

Aizdomās par izvarošanu Čiekurkalna rajonā aizturēts 1989. gadā dzimis vīrietis

Jauns.lv

Šā gada 17. martā Valsts policijā (VP) vērsās divas sievietes, kuras ziņoja par izvarošanu Čiekurkalna rajonā un izvarošanas mēģinājumu Brasas rajonā. VP nekavējoties uzsāka vainīgās personas meklēšanu un šā gada 24. martā aizdomās par abiem noziegumiem aizturēja 1989. gadā dzimušu vīrieti. Tiesa aizturētajam 26. martā piemēroja drošības līdzekli – apcietinājumu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šā gada 17. martā ap pulksten 19.00 Rīgas Brasas rajonā kādai sievietei uz ielas piegājis klāt kāds vīrietis, kurš pēkšņi uzbruka un mēģināja sievieti izvarot. Vīrietis sievieti bija nogāzis zemē, taču sieviete pretojās un viņai izdevās izrauties un aizbēgt no varmākas. Cietusī sieviete tajā pašā dienā vērsās policijā un tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 159. panta pirmās daļas un 15. panta ceturtās daļas, proti, par izvarošanas mēģinājumu.

Tās pašas dienas vakarā pēc pulksten 20.00 Čiekurkalna rajonā vīrietis atkārtoti uzbruka citai sievietei. Izvarošanas uzbrukums tika veikts, pielietojot fizisku spēku, atklātā un publiskā vietā, kur apkārt nebija cilvēku. Cietusī sieviete pēc uzbrukuma par notikušo ziņoja policijai.

Ņemot vērā, ka persona sākotnēji nebija identificēta, tika veikti mērķtiecīgi un aktīvi meklēšanas pasākumi, tostarp informācija publicēta arī mediju vidē un sociālajos tīklos.

Pēc veiksmīgiem meklēšanas pasākumiem šā gada 24. martā, Rīgā, aizdomās par abiem noziegumiem, proti, izvarošanu un izvarošanas mēģinājumu, VP aizturēja 1989. gadā dzimušu vīrieti.

Aizturētais iepriekš ir nonācis policijas redzes lokā par cita veida noziedzīgiem nodarījumiem. Pēc aizturēšanas vīrietis tika ievietots īslaicīgās aizturēšanas izolatorā un šā gada 26. martā tiesa aizturētajam piemēroja drošības līdzekli – apcietinājumu.

Saistībā ar notikušo ir sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 159. panta pirmās daļas, par dzimumaktu, izmantojot cietušā bezpalīdzības stāvokli vai par dzimumaktu pret cietušā gribu, lietojot vardarbību, draudus vai izmantojot uzticību, autoritāti vai citādu ietekmi uz cietušo (izvarošana). Par šādu noziegumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no četriem līdz desmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz pieciem gadiem. Tāpat kriminālprocess kvalificēts pēc Krimināllikuma 160. panta otrās daļas – par dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā pret cietušā gribu, lietojot vardarbību, draudus. Par šādu noziegumu likumā paredzēts sods – brīvības atņemšana uz laiku no četriem līdz desmit gadiem un probācijas uzraudzība uz laiku līdz pieciem gadiem.

Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.