foto: Jauns.lv arhīvs
Dzērumā izraisīta autoavārija izraisa apdrošinātāju bardzību
112
2022. gada 22. marts, 18:04

Dzērumā izraisīta autoavārija izraisa apdrošinātāju bardzību

"Likums un Taisnība"

2021. gada 8. martā Maksims Makejevs ar savu automašīnu "Audi A6" izraisīja sadursmi, ietriecoties stāvoša 2013. gada izlaiduma mikroautobusa “Renault Master” aizmugurē. Pie stūres viņš bija sēdies alkohola reibumā, tāpēc nācās segt visus izraisītos zaudējumus. Makejevs vainu atzīst, taču tālākie notikumi esot visai dīvaini, un, viņaprāt, kādam uz notikušā rēķina izdevies labi nopelnīt.

Notikušais šķetināts jaunajā žurnāla “Likums un Taisnība” numurā. Saskaņā ar paziņojumu apdrošināšanas atlīdzības lietā Makejevam uzlika par pienākumu līdz 2021. gada 15. augustam atlīdzināt apdrošinātājam “Compensa Vienna Insurance Group” avārijas dēļ radušos zaudējumus 8166 eiro apmērā. Par nesaprotamu viņš uzskata faktu, ka neilgi pirms tam bija saņēmis prasību, kurā figurēja šāda summa – 12 216 eiro. 

Dokumentos no apdrošināšanas lietas Makejevs konstatējis, ka cietušā transportlīdzekļa īpašniekam (juridiskai personai – Rīgas brīvostas flote) 2021. gada 21. aprīlī jau bijis veikts maksājums 8166 eiro apmērā.  Tas Makejevam licis domāt – ja viņš nebūtu sācis izrādīt neapmierinātību, būtu nācies samaksāt nepamatotu atlīdzības apmēru. 

Pēc likuma zaudējumi sakarā ar transportlīdzekļa bojājumu ir izdevumi par remontu, kas nepieciešami, lai atjaunotu konkrētā spēkrata stāvokli, kāds tas bija pirms satiksmes negadījuma. Situācijā, kad auto novērtēts kā neremontējams, atlīdzību rēķina pēc tā reālās vērtības. Par negadījumu bija uzsākts arī kriminālprocess, taču tas izbeigts, jo nebija neviena cietušā. 
Pētot tālāk, Makejevs konstatējis, ka  saskaņā ar CSDD informāciju  apdrošinātājs ir iesniedzis informāciju, ka pēc notikušā negadījuma konkrētais transportlīdzeklis būtu uzskatāms par bojā gājušu, jo tā remonts nav tehniski iespējams vai ir ekonomiski nepamatots. 

Makejevs stāsta: “Liels bija pārsteigums, kad 2021. gada 7. oktobrī  Rīgas apgabaltiesas iecirkņa Nr. 83 zvērināts tiesu izpildītājs Jānis Jona  konstatēja, ka šis pats Renault Master ar to pašu numuru  atkal piedalās satiksmē bez vizuāli tehniskiem defektiem un ir reģistrēts CSDD. Vēl vairāk, tas izlikts pārdošanā par 10 750 eiro.”

Kā tas bija iespējams, un kam taisnība, vairāk lasiet jaunajā “Likumā un Taisnībā”. Žurnālā lasāms arī par kopīpašuma dalīšanu starp četriem īpašniekiem, kā rīkoties, ja nama pārvaldnieks slēpj finanšu atskaites, kādas grūtības gaida aplokšņu algu saņēmējus, kā var ietekmēt lēmumus Saeimā, vai pieaugusi meita var atteikties no vecākiem.