foto: Unsplash
Jelgavā kāds garnadzis piesavinājies traktoru detaļas 50 000 eiro vērtībā
Attēls ilustratīvs.
112
2022. gada 3. marts, 10:29

Jelgavā kāds garnadzis piesavinājies traktoru detaļas 50 000 eiro vērtībā

Jauns.lv

Pirmdien, 28.februāra naktī ap pulksten 1.30, Jelgavā, iekļūstot nožogotā teritorijā, no lauksaimniecības tehnikas tirdzniecības vietas vairākiem traktoriem un kombainiem tika nozagtas globālās pozicionēšanas sistēmas iekārtas - kopumā 11 monitori un 2 antenas.

Likumsargi aicina atsaukties ikvienu, kura rīcībā ir informācija saistībā ar minēto gadījumu, un lūdz zvanīt uz tālruņa numuriem 63004202, 63004200, vai 20293441.

Pēc sākotnējās informācijas zādzības rezultātā ir nodarīti aptuveni 50 000 eiro lieli materiālie zaudējumi. Policijā par notikušo ir sākts kriminālprocess un turpinās pirmstiesas izmeklēšana.

Jāpiebilst, ka 2021. gadā Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā netika reģistrēta neviena globālās pozicionēšanas sistēmas iekārtu un monitoru zādzība no lauksaimniecības tehnikas.

Atbilstoši Krimināllikuma 175. panta trešajai daļai par zādzību, ja tā izdarīta iekļūstot dzīvoklī vai citā telpā, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Vienlaikus policija vērš uzmanību, ka, iestājoties siltākiem laikapstākļiem un lauksaimniekiem plānojot zemes apstrādāšanas darbus, ir jāpadomā arī par tehnikas drošu uzglabāšu.

Valsts policija ikdienā aktīvi strādā un veic dažādus profilaktiskos pasākumus, lai novērstu traktortehnikas zādzību riskus, un aicina ne tikai lauksaimniekus, bet arī lauksaimniecības tehnikas tirgotājus ievērot dažus ar tehnikas drošu glabāšanu un uzraudzību saistītus padomus:

  • traktortehniku un arī novietni, kurā traktortehnika tiek glabāta, vēlams aprīkot ar mūsdienīgu signalizāciju;
  • padomāt par teritorijas profesionālu apsardzi un videonovēršanas kameru uzstādīšanu;
  • iegādāties signalizāciju ar kustību sensoriem, ko var sasaistīt ar tālruni, respektīvi, reaģējot uz kustību zonā, kurā nebūtu vēlams atrasties nepiederošām personām, tiek nosūtīts signāls uz mobilo tālruni;
  • uzstādīt papildu GPS ierīci slēptā vietā, līdztekus jau rūpnīcā uzstādītajai GPS ierīcei, kā arī nodrošināt ar GPS signālu piekabināmo lauksaimniecības tehniku;
  • paveicot visus lauksaimniecības darbus, GPS antenas un vadības blokus nepieciešams noņemt un uzglabāt slēgtā, drošā un labi apsargātā teritorijā;
  • lai GPS iekārtas zādzību gadījumā būtu vieglāk atrast, ieteicams GPS antenas aprīkot ar meklēšanas ierīcēm;
  • uzlikt radio signālu, kas ir analoģiska sistēma GPS, taču to ir grūtāk slāpēt;
  • ja saimniecības vai lauksaimniecības tehnikas tirdzniecības vietas tuvumā tiek manītas aizdomīgas personas vai automašīnas, par to ir jāziņo Valsts policijai, zvanot pa tālruni 110.