Krievu čalis Vladislavs savdabīgā reportāžā iesmej par Latvijas "veiksmes stāstu". VIDEO
Kamēr rīdzinieki guļ, šis jaunietis staigā pa Lāčplēša, Avotu, Kr.Barona ielām un rāda, cik tās tukšas. Viņš dievojas, ka video filmēts ap deviņiem vakarā.
Sabiedrība
2015. gada 12. jūnijs, 06:30

Krievu čalis Vladislavs savdabīgā reportāžā iesmej par Latvijas "veiksmes stāstu". VIDEO

Jauns.lv

"Kur ir cilvēki? Kur viņi visi ir???" - kāds krievvalodīgais iedzīvotājs izveidojis apšaubāmu reportāžu par to, ka Rīga esot izmirusi. Izmanīgi samontētā materiālā autors rāda, cik tukšas ir Rīgas ielas. Viņaprāt, to pametuši 400 tūkstoši iedzīvotāju, un uz Rīgu pat tūristi vairs nebrauc. Kā joks un izklaidējošs video šis meistarstiķis varētu būt pieņemams, taču diemžēl tas bauda lielu popularitāti Krievijā dzīvojošu sociālo tīklu lietotāju vidū. Video ir pagalam neglaimojošs Rīgai un tās patiesajam dzīvīgumam, kuru mēs katrs redzam.

Jaunais cilvēks pastaigājas pa Rīgas centrālajām ielām un Vecrīgu, nemitīgi vaicājot, kur gan ir rīdzinieki - nav neviena paša! Vladislavs Gušča, kurš pats, kā noprotams, mīt Avotu ielā, kopā ar savu domubiedru staigā pa ielām nakts vidū, apgalvojot, ka pulkstenis rāda ap desmitiem vakarā, un retoriski vaicā: kur ir cilvēki? Izmirusi esot Rīga, pagalam izmirusi... Provokators vedina saskatīt Latvijas "patieso veiksmes stāstu", proti, tūkstošiem cilvēku no valsts ir aizbraukuši un, salīdzinot ar astoņdesmitajos gados pūļiem piepildītajām galvaspilsētas ielām, tagad te neviena vairs nav. Autors aplēsis, ka Rīgu pametuši 400 tūkstoši tās kādreizējo iedzīvotāju.

Video "YouTube" kanālā ievietots 8.jūnijā, un dažu dienu laikā guvis ievērojamu skatījumu skaitu. Zem tā rindojas komentāri, kuros cilvēki apgalvo, ka samontētā reportāža ir klaji melīga. Vēlāk autors materiālu komentēja emocionāli izjusti. "Nebiju viesojies Rīgā 6 gadus, un šo video nofilmēju, lai parādītu radiniekiem, kuri atceras Rīgu 80-ajos gados... Tas nav filmēts agrās rīta stundās [kā daudzi komentēja], es nemānos. Vienkārši pulksteņi ielās nedarbojās. Es gāju stundu - no "Dailes" līdz Vecrīgai, pulksteņu rādītāji bija palikuši uz 4.00. Un nevajag komentāros rakstīt muļķības; izejiet paši Rīgas ielās ap deviņiem vakarā, - redzēsiet to pašu, ko video," informēja Vladislavs.

Viņaprāt, Rīga līdzinoties "piefrontes" pilsētai, kurā iedzīvotāju skaits strauji rūk. Neraugoties uz to, ka visi, kas Rīgas centrā pabijuši autora minētajā laikā - ap 21.00 vakarā - zina, ka centrs kūsāt kūsā, šis provokatīvais video kļuvis populārs sociālo tīklu lietotājos Krievijā, radot aplamu iespaidu par Rīgu. Informatīvā kara propagandas ugunskurā tagad pagali var piemest jebkurš, jo tīmeklis "ņem pretī" it visu - diemžēl arī apšaubāmus projektus.

Kasjauns.lv/Foto: Ekrānuzņēmumi no video