foto: REUTERS/SCANPIX
Ārpus Ukrainas atrodas 18 parlamenta deputāti, divi devušies uz Latviju
Sabiedrība
2022. gada 15. februāris, 20:31

Ārpus Ukrainas atrodas 18 parlamenta deputāti, divi devušies uz Latviju

Jauns.lv / LETA

Ārpus Ukrainas šobrīd atrodas 18 Ukrainas parlamenta deputāti, no kuriem divi devušies uz Latviju, vēsta tīmekļa izdevums "Ukrainska pravda".

Atbilstoši situācijai pirmdien plkst.12 ārpus valsts bija 23 deputāti, bet, kā "Ukrainska pravda" apliecināja avoti drošības struktūrās, līdz pirmdienas vakaram pieci no viņiem bija atgriezušies Ukrainā.

Prokrieviskā politiskā spēka "Opozīcijas platforma - Par dzīvi" (OPZŽ) deputāte Nataļija Koroļevska 9.februārī izlidojusi uz Rīgu. Šajā pat datumā uz Rīgu devies arī cits šī politiskā spēka likumdevējs Jirijs Solods.

Ukrainas parlamentā ir beigusies karantīna, un šajā nedēļā parlaments atsāk darbu plenārsēžu režīmā.

Prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdien vērsās pie deputātiem un oligarhiem, kas Ukrainu pametuši, ar aicinājumu šajā valstij izšķirošanā brīdī atgriezties 24 stundu laikā.

Zelenskis pirmdien pasludināja 16.februāri par "Vienotības dienu" pēc ASV brīdinājumiem, ka šajā dienā varētu notikt Krievijas iebrukums Ukrainā.

"Mums pateica, ka 16.februāris būs iebrukuma diena, [bet] mēs to padarīsim par vienotības dienu," prezidents paziņoja videoierakstā pirmdienas vakarā.

ASV valdība nesen brīdināja, ka uzskata Krievijas iebrukumu Ukrainā par iespējamu pat pirms Pekinas Ziemas olimpisko spēļu beigām 20.februārī. Saskaņā ar mediju ziņām ASV izlūkdienestu informācijā kā iespējams Krievijas iebrukuma datums ir minēts 16.februāris.

Ir gaidāms, ka ukraiņi trešdien plkst.10 visā valstī pacels valsts karogus un dziedās valsts himnu. "Parādīsim visai pasaulei mūsu vienotību," sacīja 44 gadus vecais Zelenskis.

Zelenskis savā runā atkal noraidīja Krievijas apgalvojumus, ka Ukraina gatavojoties ofensīvai pret Austrumukrainas prokrievisko kaujinieku pasludinātajām Luhanskas un Doņeckas "republikām".

"Donbass un Krima atgriezīsies Ukrainas sastāvā tikai caur diplomātiskiem kanāliem," uzsvēra Ukrainas prezidents. Krievija 2014.gadā anektēja Krimas pussalu un sāka atbalstīt Donbasa separātistu karadarbību pret Ukrainas armiju.