Sabiedrība
2022. gada 26. janvāris, 20:46

90 gadus vecai rīdziniecei piešķir 94 centu lielu pabalstu malkas iegādei. Par to viņa var nopirkt divas pagales

Jauns.lv

Pavisam nelāgi gads iesācies 90 gadus vecajai rīdziniecei Hortenzijai, kas ik gadu saņēmusi apmēram 300 eiro lielu mājokļa pabalstu, bet šogad ieskaitīti vien 94 centi, vēsta TV3 raidījums "Bez tabu".

"Es gribētu pajautāt tam kungam, kurš to izrīkoja. Vai viņš domā, ka man pietiks ar to ziemai," turēdama rokās divas pagales, jautā Hortenzija. 

Vienā apkures sezonā sirmgalvei malkas iegādei aiziet ap 500 eiro.

"Šāda veida kapeiku nauda man nekad nav bijusi. Nezinu, ko ar to var iesākt. Viens bērzu malkas maiss maksā 3,40 eiro, alkšņu malka, kas ir labāka, ap 4 eiro. Tas tikai par vienu maisu," norāda Hortenzija, kura skaidro, ka dienā nokurina maisu, reizēm, kad siltāks, - pusi no tā.

"Man ir tāda doma atteikties no šī pabalsta. Ja pašvaldība tik šausmīgi nabadzīga palikusi, neņemšu taču pēdējo malkas pagali no viņiem," teic sirmgalve.

Par piešķirtajiem 94 centiem viņa var iegādāties divas pagales. Ar to nesanāktu pat dienai.

Pensionāre dzīvo kopā ar invalīdi. Kopējie mājsaimniecības ienākumi mēnesī nepārsniedz 500 eiro slieksni.

Rīgas Sociālā dienesta vadītāja skaidro, ka pabalsts aprēķināts pareizi, nekādu kļūdu neesot. Iemesls - sirmgalve nav pievienojusi papildu dokumentus, piemēram, izmaksas par komunālajiem rēķiniem.

"Ja pabalsts ir kaut viens cents, mēs to izmaksājam. Mums nav vaļa izvēlēties! Kundze nav iesniegusi nevienu citu izdevumu pamatojošu dokumentu par citiem komunālajiem maksājumiem," skaidro  Rīgas Sociālā dienesta vadītāja Guna Eglīte.

Viņa norāda, ka valdība pieņēmusi lēmumu paaugstināt garantētā minimālā ienākuma līmeni, nosakot koeficientus. "Viena pensionāra ģimenei koeficients ir 2,5. Divu un vairāku pensionāru ģimenē koeficients ir 2. Šajā gadījumā divu pensionāru ģimenē garantētā ienākuma līmenis ir 185, kas jāpareizina ar koeficientu divi, līdz ar to pabalsts būtu par 185 eiro lielāks."

Mainoties aprēķina kārtībai, Rīgā ar katru gadu samazinās gan mājokļu pabalsta saņēmēju skaits, gan izmaksātās summas lielums.

Vairāk skatieties augstāk pievienotajā sižetā.