foto: Re:TV/Cēsis.lv
Žagarkalna skatu torni spiegošanai izmantot nevarēs
Sākotnēji bija iecerēts, ka tiešsaistes videokameras no torņa Cīruļkalna virsotnē aptvers visai plašu leņķi.
Novadu ziņas
2022. gada 24. janvāris, 05:30

Žagarkalna skatu torni spiegošanai izmantot nevarēs

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Cēsu apkārtnē Cīruļkalna virsotnē atklāts “Zaļais tornis” dabas skatu vērošanai – projekts īstenots pārrobežu projekta ietvaros, kurā ar finansējumu piedalās arī Krievija. Projekta īstenošanas gaitā ņemtas vērā Aizsardzības ministrijas un Valsts drošības dienesta bažas, lai ar videokamerām netiktu novēroti militārie objekti.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Projekts “Green Tower” (“Zaļais tornis”) īstenots Latvijas – Krievijas pārrobežu sadarbības programmā, kuru mūsu valstī uzrauga Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, bet no Krievijas puses Ekonomikas ministrija.  

Dabas vērotājiem

Būvniecības un tehnoloģiju izmaksas kopumā ir 234 493 eiro, un nākotnē blakus tornim paredzēts izveidot “zaļās klases” skolēnu un dabas vērotāju nodarbībām.

Skatu torņa virsotnes jumts aprīkots ar saules paneļiem, kas ražo elektrību un nodrošina margu izgaismošanu vēlajās vakara stundās. Konstrukcijas izgatavotas no metāla, un tornis apdarināts ar dekoratīvu koka apšuvumu.

Tornī sākotnēji bija plānots uzstādīt jaudīgas videoiekārtas ar plašu skata leņķi, un tas izsauca lielu satraukumu gan Aizsardzības ministrijā, gan Valsts drošības dienestā (VDD).

Bažas bija visai pamatotas

VDD iepriekš paustais viedoklis bija: “Pārrobežu projektos, kas saistīti ar tehnoloģiju izmantošanu, riski izriet no tehnoloģiju specifikas. Piemēram, ja tiek izmantota audio vai videotehnika, Krievijas pusei paveras iespēja veikt attālinātu audiovizuālo novērošanu. Savukārt dažādi sensori un mērierīces var tikt izmantoti, lai iegūtu topogrāfiska rakstura informāciju.”

Aptuveni piecus kilometrus no Žagarkalna atrodas Nacionālo bruņoto spēku objekti – instruktoru skola un Zemessardzes 27. kājnieku bataljons. Ar augstas izšķirtspējas videoiekārtām aprīkota torņa izvietošana var radīt novērošanas un izlūkošanas riskus karavīriem un militārajam transportam, brīdināja armijnieki.

Ņemot vērā, ka projekta īstenošanas gaitā Latviju plānoja apmeklēt Krievijas pārstāvji un mūsējie dotos uz kaimiņvalsti, VDD uzskatīja: “Var notikt arī Latvijas valstspiederīgo vervēšana vizīšu laikā Krievijā, kā arī specdienestu aktivitātes delegāciju uz Latviju piesegā, iegūstot ziņas par kritiskās infrastruktūras objektiem.”

Riski ir novērsti

Projekta īstenošanas gaitā tā īstenotāji tomēr ņēmuši vērā specdienestu viedokli. VDD “Kas Jauns Avīzei” norāda: “VDD vērtējumā Žagarkalnā uzbūvētajā skatu tornī izvietotās videokameras pašlaik nerada riskus valsts drošības interesēm. Videokameras skatu tornī ir izvietotas tā, ka tiešraidē ļauj vērot Žagarkalna slēpošanas trasi un tai pieguļošo infrastruktūru, kā arī apkārtējo dabu. Kritiskās infrastruktūras objekti vai ar tiem saistīta infrastruktūra nav kameru redzeslaukā. Pēc VDD rīcībā esošās informācijas, konkrētajā pārrobežu sadarbības projektā nav ieguldīts Krievijas finansējums.”

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Interneta vietnēs Exploregreentowers.eu un Zagarkalns.lv  jau ir vērojama videokameru tiešraide no Žagarkalna, un var pārliecināties, ka kameras patiešām vērstas trases virzienā.

Atgādināsim, ka ar drošībnieku iejaukšanos izdevās apturēt projektu pie Alūksnes ezera, kur sadarbībā ar Krievijas uzņēmumu “Formoza” bija plānots uzstādīt tiešsaistē saslēgtu novērošanas kameru tīklu. Tas ļautu 24 stundu režīmā novērot šeit izvietotos militāros objektus, un sistēmas serveris atrastos Krievijā. “Formoza” ar aparatūru apgādā dažādus Krievijas dienestus, un tās piedāvāto videokameru redzamība sasniedz 35 kilometrus.

Četru torņu projekts

Latvijas – Krievijas pārrobežu sadarbības programmu 15 miljonu eiro apmērā finansē Eiropas Savienība, Krievija dod astoņus miljonus, Latvijas finansējums ir 999 000 eiro.

Žagarkalna tornis ir viens no četriem programmas “Green Towers” īstenotajiem projektiem. Latvijā vēl ir skatu tornis Rūjienā, Rūjas upes palienē, pārējie ir Krievijā, Gdovā pie Peipusa ezera, un Igaunijā, Kingisepā, Lugas upes promenādē. Tie visi aprīkoti ar augstas izšķirtspējas videokamerām un iespēju vērot ainavu internetā.