Sabiedrība
2021. gada 27. decembris, 21:15

Jaunie rēķini par siltumu Ropažu novada iedzīvotājus padara "plikus un nabagus"

Jauns.lv

Ropažu novada iedzīvotāji uz Ziemassvētkiem saņēmuši visnotaļ nepatīkamu "dāvanu" no pašvaldības aģentūras "Saimnieks", kas apsaimnieko lērumu namu un tostarp nodrošina arī apkuri. Saņemtie rēķini, kas jāmaksā par siltumu novembrī, trīskāršojušies, salīdzinot ar pagājušo gadu, vēsta TV3 raidījums "Bez tabu".

Ropažu novadā dzīvojošā Natālija stāsta, ka pērn par divu istabu dzīvokli (46m2) novembrī samaksājusi 93 eiro, bet šogad atnācis rēķins, ka jāmaksā jau 251 eiro. Viņa norāda, ka parasti visus rēķinus samaksā laicīgi, kad saņem algu, bet šajā mēnesī samaksājusi visus rēķinus, izņemot šo. "Man vienkārši rokas necēlās. Es vilkšu garumā, nemaksāšu."

Savukārt vēl kāda cita vietējā iedzīvotāja, kurš atnācis protestēt pie "Saimnieks" ēkas, plakāts liecina, ka viņam par 52,8 kvadrātmetru lielu dzīvokli rēķins par novembri šogad esot 423,81 eiro.

"Uzliekot tagad šos milzīgos rēķinus, noslēdzot līgumu par biržas cenām, mēs iedzīvotāji tagad par to maksājam. Viņiem bija sēde, kurā rezumēja, ka tā bija kļūda. Bet tagad par to mācību maksāsim mēs! Ir skaidrs, ka veidosies parādi. Mēs taču visi zinājām, ka cenas augs. Es neticu, ka "Saimnieka" pārstāvji dzīvo tādā burbulī, ka nezināja, ka cenas pieaugs," norāda vēl cita novada iedzīvotāja Linda.

Pašvaldības aģentūras "Saimnieks" direktors Jānis Koponāns skaidro, ka Stopiņos allaž bijuši lētākie tarifi visā Pierīgā. "Šis ir pirmais tāds gadījums, kad ir tik dārgi jāmaksā par siltumu."

Viņš situāciju skaidro ar straujo dabasgāzes cenas kāpumu biržā. Vēl oktobrī aģentūrai beidzies iepriekšējais līgums par dabasgāzes piegādi. Izsludinot jaunu iepirkumu, atrasts arī jauns piegādātājs. Aģentūra vienpersoniski visu apsaimniekojamo māju vārdā noslēgusi līgumu par gāzes iegādi par biržas cenām. Decembrī un arī janvārī šis lēmums pamatīgi papurinās teju 2200 mājsaimniecību makus. Ja līgums par dabasgāzes piegādi būtu par fiksēto cenu, tas garantētu izvairīšanos no biržas cenas svārstībām.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) informē, ka tā pašvaldību aģentūras neuzrauga un to darbībā neiejaucas, tādēļ SPRK neesot zināmi detalizēti lietas apstākļi, lai spriestu par pašvaldības aģentūras rīcību šajā situācijā. Taču, spriežot pēc publiski pieejamās informācijas, dabasgāzes piegādes līgums ir noslēgts par mainīgu biržas cenu brīdī, kad biržas cenas vēl nebija sasniegušas šī brīža augsto cenu līmeni. Attiecīgi gāzes tirgotājs pilda savas saistības pret pašvaldības aģentūru un piegādā gāzi par biržas cenu, kas šobrīd ir augsta. Līdz ar to SPRK gāzes tirgotāja pārkāpumus šeit nesaskata.

Domes ārkārtas sēdē pieņemts lēmums piešķirt vienreizēju pabalstu 50 eiro apmērā. Papildus pieejams 15 eiro pabalsts par katru mājsaimniecībā deklarētu nepilngadīgu personu, pensionāru vai personu ar invaliditāti. Par turpmāko rīcību un citiem atbalstiem tikšot lemts pēc gadumijas.

Vairāk skatieties augstāk pievienotajā sižetā.