foto: Gatis Dieziņš/LETA
Kuldīgas stipendija pievilina jaunus ārstus
Kuldīgas slimnīca pēdējos trīs gados piesaistījusi 16 jaunu ārstu.
Novadu ziņas
2021. gada 18. decembris, 05:47

Kuldīgas stipendija pievilina jaunus ārstus

Kas Jauns Avīze

Kuldīgas novadā, izmantojot pašvaldības stipendiju programmu, šogad pieteikušies četri topošie ārsti. Viņi jau parakstījuši līgumu, ka pēc studijām strādās Kuldīgas slimnīcā.

Pilna laika studējošie mēnesī saņems pusi no minimālās mēneša darba algas (pašlaik 500 eiro), rezidenti – pilnā apmērā. Stipendiāts slēdz trīspusēju līgumu ar pašvaldību un Kuldīgas slimnīcu, paredzot nostrādāt tajā vismaz trīs gadus pēc studiju pabeigšanas.

Stipendija pēdējā kursa medicīnas studentiem un rezidentiem ir ne vienā vien pašvaldībā izmantots pīrāgs. Kuldīgā šis ir trešais gads, kad šāda programma izveidota, bet tikai šoreiz bijusi tik liela ārstu atsaucība, vēsta Latvijas Televīzija. Ieguvums būs ārste interniste Jūlija Beate Ķeruže, pediatre Anna Kavecka un divi anesteziologi reanimatologi Jānis Cimermanis un Zane Činokajeva.

Interesanti, ka nevienam no viņiem Kuldīga nav dzimtā puse. Rīgas Stradiņa universitātes pediatrijas rezidente, jelgavniece Anna Kavecka uzskata: “Tādās slimnīcās lielāka iespēja būt pašam, nest atbildību par savu rīcību, mācīties, attīstīties.”
Latvijas Universitātes ārstniecības sestā kursa students Jānis Cimermanis ir no Jelgavas novada un par izvēles iemesliem teic: “Izskatījās maza, bet mūsdienīga slimnīca, daudzi pazīstami dakteri ir, kas te strādā vai ir strādājuši, dzirdētas labas atsauksmes.”

Latvijas Universitātes anestezioloģijas reanimatoloģijas rezidente Zane Činokajeva nāk no Latgales: “Cik es esmu runājusi ar saviem kursa biedriem, kolēģiem, liela daļa strādā reģionos, ne tikai Rīgā. Nav kā agrāk, kad visi gribēja tikai Rīgā. Es pat nezinu, vai no svara stipendija, vai cilvēkiem gribas palīdzēt un darīt arī kaut kur ārpus [Rīgas].”

Pēdējos trīs gados Kuldīgas slimnīcai piesaistīti 16 jaunu ārstu. “Ja vispār strādā 60 dakteri, četri ir liels procents. Katru gadu mēs domei sniedzam sarakstu ar trūkstošajiem speciālistiem, kurus redzam, skatāmies, kas piesakās. Vienmēr ir vajadzīgs vairāk, vēl joprojām mēs meklējam internistus, pediatrus, terapeitus, neatsakām ķirurgam, traumatologam,” LTV stāsta slimnīcas valdes priekšsēdētājs Agris Rozenfelds.