foto: Paula Čurkste/LETA
Stiprās snigšanas un apledojuma dēļ Latvijas austrumos iespējami elektroapgādes traucējumi
Sabiedrība
2021. gada 29. novembris, 14:38

Stiprās snigšanas un apledojuma dēļ Latvijas austrumos iespējami elektroapgādes traucējumi

Jauns.lv / LETA

Atbilstoši Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) prognozēm šodien Latvijas teritorijā, īpaši austrumu daļā iespējama stipra snigšana, tostarp arī sasalstošs lietus, kas var radīt elektroapgādes traucējumus, informēja AS "Sadales tīkls" pārstāvji.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Uzņēmumā skaidro, ka speciālisti nepieciešamības gadījumā ir gatavi novērst bojājumus elektrotīklā, iespējami drīz atjaunojot elektroenerģijas piegādi klientiem. Sniegputeņa laikā uzņēmums aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem un piesardzīgiem gaisvadu elektrolīniju un elektroiekārtu tuvumā, kā arī laikus sagatavoties iespējamiem elektroenerģijas padeves pārtraukumiem.

Atbilstoši LVMĢC prognozēm Latgalē sniega sega dienas gaitā var palielināties pat par 10 centimetriem, savukārt vakarā austrumu rajonos tiek prognozēts arī sasalstošs lietus, kura ietekmē uz ceļiem, vadiem un koku zariem var veidoties apledojums. Spēcīga snigšana valsts teritoriju var sasniegt arī turpmākajās dienās.

"Sadales tīkls" brīdina, ka sniega svara un apledojuma rezultātā var lūzt koki un to zari, pārraujot elektrolīniju vadus un radot bīstamas situācijas, tādēļ uzņēmums aicina būt īpaši uzmanīgiem un piesardzīgiem elektrolīniju un elektroiekārtu tuvumā. Redzot bīstamu situāciju, piemēram, pārtrūkušus elektrības vadus vai vados iekritušu koku, notikuma vietai tuvoties nedrīkst (ir risks saņemt nāvējošu elektriskās strāvas triecienu), bet nekavējoties jāinformē "Sadales tīkls", zvanot uz diennakts bezmaksas bojājumu pieteikšanas tālruni 8404, vai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, zvanot 112.

Iedzīvotāji aicināti arī savu iespēju robežās sagatavoties iespējamiem elektroapgādes pārrāvumiem, sarūpējot kabatas lukturus un uzlādējot ikdienā izmantojamās elektroierīces.

"Sadales tīkls" regulāri seko līdzi LVĢMC sniegtajai informācijai un aktīvi reaģē uz laikapstākļu brīdinājumiem, kā arī rūpīgi izvērtē to iespējamo ietekmi uz elektroapgādes sistēmu. Uzņēmuma operatīvie dienesti katru dienu ir gatavi dažādiem dabas izaicinājumiem. Digitālajā vidē nepārtraukti tiek monitorēta situācija vidējā sprieguma tīklā un, konstatējot bojājumus, elektrības piegāde iespēju robežās tiek atjaunota pa citām elektrolīnijām jau pirms bojājumu novēršanas. Tikmēr uzņēmuma operatīvā darba brigādes nekavējoties sāk bojājumu vietu lokalizāciju un tehniskos darbus infrastruktūras atjaunošanai.

Situācijai elektrotīklā iedzīvotāji aicināti sekot līdzi "sadalestikls.lv" pieejamā digitālajā atslēgumu kartē, kur apkopota informācija par jau reģistrētajiem elektrotīkla bojājumiem. Ja bojājums konkrētā adresē jau ir reģistrēts, tas nozīmē, ka speciālisti pie tā novēršanas jau strādā un tas atkārtoti nav jāpiesaka. Tā tiks atslogots bojājumu pieteikšanas tālrunis, dodot iespēju to operatīvi sazvanīt bīstamās situācijās.

"Sadales tīkls" ir valstij piederošajā "Latvenergo" koncernā ietilpstošs elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā. Kompānija nodrošina sadales elektrotīklu ekspluatāciju, atjaunošanu un plānveida attīstību, elektroenerģijas izlietošanas uzraudzību, zudumu samazināšanas pasākumus un elektroenerģijas uzskaiti, kā arī veic jaunu pieslēgumu izveidi.

AS "Sadales tīkls" šogad pirmajā pusgadā strādāja ar 151,468 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 2,8% vairāk nekā pagājušā gada attiecīgajā periodā, savukārt kompānijas peļņa samazinājās par 0,4% un bija 1,141 miljons eiro, liecina uzņēmuma publiskotā informācija.

 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās