foto: unsplash.com
Iespējams, pēc inficēšanās izbraukuma vakcinācijas laikā ar Covid-19 mirusi Meņģeles pagasta pārvaldniece
Sabiedrība
2021. gada 16. novembris, 17:18

Iespējams, pēc inficēšanās izbraukuma vakcinācijas laikā ar Covid-19 mirusi Meņģeles pagasta pārvaldniece

Jauns.lv

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) šodien preses konferencē apstiprināja, ka Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) un Veselības inspekcija sākusi izmeklēšanu par gadījumu Ogres novadā, kur pēc inficēšanās ar Covid-19 mirusi Meņģeles pagasta pārvaldniece.

Portāla lsm.lv rīcībā nonācis videoieraksts, kurā redzams, ka Ogres novada mērs Egils Helmanis sarunā ar Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas (NVD VPN) vadītāju Evu Juhņēviču un nodaļas darbinieku Ņikitu Trojanski pieļauj, ka inficēšanās notikusi izbraukuma vakcinācijas laikā.

Helmanis stāsta, ka pašvaldība atsaukusies aicinājumam palīdzēt apzināt pret Covid-19 vēl nevakcinētos seniorus savā teritorijā. Seniorus potēt mājas vizītēs devusies feldšere, kura, kā izrādījies vēlāk, bijusi inficējusies ar Covid-19.

Ogres novada domes priekšsēdētājs uzskata, ka Meņģeles pagasta pārvaldniece Ieva Jermacāne, kura bija vakcinējusies, bet pēc saslimšanas ar Covid-19 mirusi, inficējusies, vedot pie senioriem ģimenes ārstes Ausmas Līcītes prakses iepriekš minēto darbinieci.

"Pagasta pārvaldniece vakar no rīta nomira, un vēl bēdīgākais ir tas, ka tagad saslimuši vairāki seniori," stāsta Helmanis, norādot, ka no šādām situācijām varētu izvairīties, ja izbraukuma vakcinācijā iesaistītās personas pirms došanās pie cilvēkiem uz mājām tiktu testētas, lai pārliecinātos, ka vakcinētāji nav inficējušies ar Covid-19.

Kā ziņo lsm.lv, Helmanis sarunā ar NVD VPN darbiniekiem arīdzan uzsvēris, ka Meņģeles pagasta senioru vakcinācijā iesaistītā feldšere ģimenes ārstes Ausmas Līcītes praksē tiekot nodarbināta nelegāli. 

Šo gadījumu otrdien preses konferencē pēc Ministru kabineta sēdes komentēja arī Pavļuts. "Šobrīd vēl nav pamata uzskatīt, ka šī saslimšana ir notikusi tieši mājas vakcinācijas ietvaros," sacīja ministrs. "Tas ir jāizpēta. SPKC šobrīd ar to nodarbojas, lai saprastu, kādā secībā kas tur varētu būt noticis."

Pavļuts atgādināja, ka gan ārstniecības procesā, gan arī šādos mājas vakcinācijas procesos ir jāievēro pamata drošības pasākumi: "Tas ir ļoti svarīgi, jo mums vakcinācijas gaitā ir jāpasargā gan ārstniecības personas, gan seniori, kas tiek vakcinēti, gan tie cilvēki, kas nāk palīgā. Tas ir ārkārtīgi svarīgi."