foto: REUTERS/SCANPIX
Apzina dzīvnieku pārvietošanās ceļus uz Latvijas-Baltkrievijas robežas
Latvijas-Baltkrievijas robeža.
Sabiedrība
2021. gada 9. novembris, 16:50

Apzina dzīvnieku pārvietošanās ceļus uz Latvijas-Baltkrievijas robežas

Jauns.lv / LETA

Valsts meža dienests (VMD) sadarbībā ar vietējiem medniekiem sācis apzināt savvaļas dzīvnieku pārvietošanās ceļus uz Latvijas-Baltkrievijas robežas, informēja VMD sabiedrisko attiecību speciāliste Vineta Vilcāne.

Iegūto informāciju dienests nodos Valsts robežsardzei, kas savukārt to varēs izmantot, izvērtējot iespējas šajos posmos uzstādīt tehniskus līdzekļus savvaļas dzīvnieku atbaidīšanai.

Pagājušajā nedēļā VMD kopā ar Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) un Valsts robežsardzes speciālistiem apsekoja Latvijas-Baltkrievijas robežu gar pagaidu žogu.

VMD Dienvidlatgales virsmežniecības inženiere medību jautājumos Karīna Lazdāne norāda, ka apsekotajā posmā nav konstatēti gadījumi, kad dzīvnieki žogā būtu palikuši un gājuši bojā. Bijušas gan pazīmes, ka dzīvnieki ir šķērsojuši pagaidu žogu. 

Pagaidu žoga izbūve uz Latvijas-Baltkrievijas robežas

Lai kavētu nelegālo migratnu plūsmu, uz Latvijas-Baltkrievijas robežas tiek uzstādīts Slovēnijas Aizsardzības ministrijas dāvinātais pagaidu žogs.

gallery icon
51

"Kā jebkura jauna būve, arī pagaidu žogs ir papildu riska objekts savvaļas dzīvniekiem - tas ir šķērslis viņu brīvai pārvietošanās iespējai platībās," situāciju raksturo Lazdāne.

VMD fiksē no Valsts robežsardzes saņemto informāciju par pagaidu žogā nokļuvušajiem dzīvniekiem, kopš žoga uzbūvēšanas līdz 9.novembrim VMD ir fiksējis četrus gadījumus ar cietušiem dzīvniekiem.

Kā skaidro VMD pārstāve, lēmumu par tālāko rīcību ar dzīvnieku pieņem VMD mežzinis, kurš nepieciešamības gadījumā sazinās ar medību tiesību lietotāju. Ir gadījumi, kad jāpieņem lēmums par dzīvnieka likvidēšanu, lai izbeigtu dzīvnieka ciešanas.

Sadarbībā ar vietējiem medniekiem VMD sācis apzināt posmus gar Latvijas-Baltkrievijas valsts robežu, kuros notiek intensīvāka savvaļas dzīvnieku pārvietošanās. Šo informāciju VMD nodos žoga pārvaldītājam tālākai rīcībai, un tā būšot noderīga, izvērtējot iespējas šajos posmos uzstādīt tehniskus līdzekļus savvaļas dzīvnieku atbaidīšanai, piemēram, skaņas atbaidīšanas ierīces, vai rast kādu citu risinājumu.

VMD uzsver, ka situācijas risināšanā būtiska ir vietējo pašvaldību līdzdalība, sniedzot atbalstu bojā gājušo dzīvnieku utilizācijai, un dienests cer uz aktīvāku pašvaldību iesaisti. VMD izsaka pateicību medniekiem, kuri atsaukušies dienesta aicinājumam piedalīties dzīvnieku pārvietošanās ceļu apzināšanā un raduši iespēju tālākai rīcībai ar žogā nokļuvušajiem dzīvniekiem.

Jau ziņots, ka pēc Latvijas-Baltkrievijas valsts robežas apsekojuma dabā, ņemot vērā konstatēto, DAP sagatavos ieteikumus Valsts robežsardzei par pagaidu žoga ekspluatēšanu, ar mērķi mazināt dzīvnieku bojāejas riskus tajā. Viens no risinājumiem ir koridoru izveide žogā atsevišķās vietās, kas saskan ar dzīvnieku līdzšinējiem migrācijas ceļiem. Otra alternatīva ir skaņas atbaidīšanas iekārtu izvietošana robežas joslā.

Vienlaikus DAP Iekšlietu ministrijas organizētā sanāksmē jau ir izteikusi gatavību sadarboties ar atbildīgajām iestādēm pastāvīga žoga plānošanā, lai tā izbūvē tiktu ņemtas vērā starptautiskās prasības sugu migrācijas ceļu saglabāšanai.