foto: Zane Bitere/LETA
Rehabilitalogu apvienība: Covid-19 problēmas saistītas ar visas valdības darbību
Latvijas Rehabilitācijas profesionālo organizāciju apvienības prezidents Aivars Vētra.
Viedokļi
2021. gada 30. oktobris, 22:01

Rehabilitalogu apvienība: Covid-19 problēmas saistītas ar visas valdības darbību

Jauns.lv / LETA

Latvijas rehabilitācijas profesionālo organizāciju apvienība (LRPOA) uzskata, ka Covid-19 medicīniskās problēmas nav saistītas tikai ar neizdarībām veselības aprūpē, bet ar visas valdības darbību un sabiedrības attieksmi, ņemot vērā, ka tikai puse ir gatava rīcības "minimumam" jeb vakcinēties.

LRPOA prezidents Aivars Vētra informēja, ka arī viņa vadītā apvienība izskatīja nepieciešamību atbalstīt citu kolēģu ierosmi par veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) demisiju, tomēr šobrīd, viņuprāt, tam nav jēga kaut vai tādēļ, ka šīs problēmas nav saistītas tikai ar neizdarībām veselības aprūpē.

Apvienība pievienojas viedoklim, ka Covid-19 krīzes pārvarēšana noteikti varētu būt operatīvāka un mērķtiecīgāka, vienlaikus norādot, ka esošā situācija nav atkarīga tikai no Veselības ministrijas "darīšanas vai nedarīšanas", jo tā ir jāuzskata par visas valdības atbildību, kuras mērķtiecīgu darbību ierobežo arī "Latvijai tradicionālā" politiskā un ministriju resoriskā sašķeltība.

Vētra akcentē, ka Covid-19 infekcijas radītā epidemioloģiskā situācija neapšaubāmi ietekmē arī Latvijas rehabilitācijas pakalpojumu nodrošinātājus un jo īpaši šo pakalpojumu sniedzējus akūtajās slimnīcās, kurās tiek stacionēti šie pacienti, lai fizioterapeiti un citi funkcionālie speciālisti, tērpti aizsargtērpos un maskās, piedalītos Covid-19 un citu pacientu aprūpē arī izolācijas nodaļās.

LRPOA ir apspriedusi iespējas atbalstīt Covid-19 stacionāros pacientus, arī aicinot iesaistīties rehabilitācijas speciālistus ārstēšanas un aprūpes procesā ārpus esošās funkcionālo speciālistu kompetences, bet uzskata, ka mērķtiecīgāk ir šos speciālistus, kas vēlētos personīgi iesaistītes Covid-19 krīzes mazināšanā, papildus iesaistīt akūto Covid-19 pacientu rehabilitācijas aprūpē izolācijas nodaļās.

Apvienībā uzskata, ka ir jāpalielina ambulatoro un stacionāro Covid-19 pacientu subakūtās rehabilitācijas pakalpojumu pieejamība, tostarp reģionos, lai paātrinātu šo pacientu izrakstīšanu no stacionārajām Covid-19 akūtās ārstēšanas gultām, viņus pārņemot rehabilitācijas dienas stacionāru un ambulatoro terapiju aprūpē.

Viņš ierosināja Nacionālajam veselības dienestam apsvērt iespējas apmaksāt papildu stacionārās gultas rehabilitācijas dienas stacionāros, kuros ir pieejamas arī gultas ar skābekļa terapijas nodrošināšanu, piemēram, Līgatnes, Tērvetes vai Rāznas rehabilitācijas centros, jo skābekļa terapijas ierobežojumi esot šķērslis pieejamībai un ātrākai pacientu nonākšanu rehabilitācijas pakalpojumu sniedzēju aprūpē.

LRPOA aicina Latvijas Tuberkulozes un plaušu slimību ārstu asociāciju (LTPSĀA), Latvijas ārstu rehabilitologu asociāciju (LĀRA), Latvijas rehabilitācijas ārstu biedrību (LRĀB) un citas organizācijas kopā vienoties par papildus indikācijām īslaicīgai skābekļa terapijas nodrošināšanai mājās, izmantojot valsts apmaksātus skābekļa koncentrēšanas aparātus, kurus nodrošina Nacionālā rehabilitācijas centra "Vaivari" Tehnisko palīglīdzekļu centrs (TPC).

Vētra skaidro, ka nereti ir situācijas, kur, atbilstoši esošajai kārtībai nosakot asins gāzu sastāvu, pacients "nekvalificējas" šāda aprāta saņemšanai no TPC, bet tai laikā klīniskais veselības stāvoklis neatļauj skābekļa terapijas pārtraukšanu un pacients turpina ārstēties Covid-19 stacionārā, ja pašam pacientam nav pietiekamu resursu skābekļa koncentratora nomāšanai par maksu.

Jau ziņots, ka Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) pieprasīja veselības ministra Pavļuta demisiju, pārmetot viņam "Veselības ministrijas ilgstoši pieļautās kļūdas krīzes vadībā un plānoto mediķu mobilizācijas izsludināšanu".

Vēlāk demisijas pieprasījumam pievienojās arī Latvijas Māsu asociācija, Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība un Latvijas Jauno ārstu asociācija.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) vairāku dienu garumā organizēja tikšanās ar LĀB un citām mediķu organizācijām, veselības ministru, koalīcijas partneriem, kā arī visiem iesaistītajiem vakar notika kopīga sanāksme. Pēc tās Kariņš paziņoja, ka Pavļuts ir apliecinājis spēju sadarboties ar savas nozares pārstāvjiem un apņēmies risināt ar viņiem kopā kritiski svarīgos nozares jautājumus, un premjers lēmis ļaut ministram turpināt strādāt.