Sabiedrība
2021. gada 26. oktobris, 20:20

Grasās pieņemt likumu, ka visiem Saeimas deputātiem ir jābūt vakcinētiem

Jauns.lv

Saeimas deputātiem kā tautas priekšstāvjiem ir ne tikai tiesības, bet arī pienākumi, tostarp ievērot valstī noteiktās epidemioloģiskās prasības un vakcinēties. Saeimā līdz 15. novembrim - dienai, kad daudzu profesiju pārstāvjiem jābūt vakcinētiem, lai varētu pildīt darba pienākumus, - varētu tikt pieņemts likums, kurā būtu noteikta prasība deputātiem vakcinēties, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Dienas ziņas".

Vairāki valsts tiesību zinātņu eksperti sagatavojuši skaidrojumu Saeimai, ka vakcinācijas pienākums attiecas arī uz deputātiem, un parlamentam pašam jānosaka sekas gadījumā, ja pēc 15. novembra kādam no parlamentāriešiem nebūs Covid-19 sertifikāta. Prasība vakcinēties pret Covid-19 varētu tikt noteikta ar īpašu likumu.

"Perspektīvākais veids būtu noteikt ar likumu, jo tad tā norma ir stingrāka, to nedrīkst pārkāpt. Ja darba kolektīvā darbinieku atstādina bez darba algas saglabāšanas, tad, manuprāt, ir tikai pašsaprotami, ka līdzīga norma ir jāattiecina arī uz deputātiem," sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja norādīja, ka likums varētu būt īss, ar dažām normām un anotāciju, jo var gadīties, ka tas tiek apstrīdēts.

Kā vēsta LTV, šobrīd 91 Saeimas deputātam ir sertifikāts par pārslimošanu vai vakcinēšanos pret Covid-19.

Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis jau iepriekš norādīja, ka Saeimai jāsniedz skaidras atbildes, kādas pēc 15.novembra tiesiskās sekas būs nevakcinētiem parlamenta deputātiem.