foto: unsplash.com
Atsevišķu profesiju pārstāvjiem atjaunos atlaides sabiedriskā transporta izmantošanai
Sabiedrība
2021. gada 26. oktobris, 17:35

Atsevišķu profesiju pārstāvjiem atjaunos atlaides sabiedriskā transporta izmantošanai

Jauns.lv / LETA

Valdība šodien lēma tomēr atļaut piemērot atlaides sabiedriskā transporta izmantošanai klātienē strādājošajiem - kritiski svarīgajās nozarēs un izglītojamiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tādējādi atlaides sabiedriskajam transportam atjaunos ārstniecībā nodarbinātām personām, pedagogiem, sociālajā aprūpē nodarbinātām personām, pašvaldības policijas un valsts policijas darbiniekiem un amatpersonām.

Sabiedriskā transporta izmantošanas atlaides var tikt piemērotas, iegādājoties sabiedriskā transporta biļetes vai arī nodrošinot konkrētas darbinieku grupas ar sabiedriskā transporta biļetēm, vai nodrošinot šiem darbiniekiem kompensācijas par sabiedriskā transporta izmantošanu.

Atlaižu nepiešķiršanas mērķis iepriekš bija samazināt motivāciju izmantot sabiedrisko transportu tām iedzīvotāju grupām, kas rada lielāko sabiedriskā transporta noslogojumu un kam ir visaugtākais risks, kas saistīts ar inficēšanos ar Covid-19, izmantojot sabiedriskā transporta pakalpojumus. Tādēļ pamatā šis nosacījums ir saistīts ar atlaidēm sabiedriskā transporta izmantošanai senioriem.

Vienlaikus ar grozījumiem arī noteiktas prasības, lai ar darba devēja organizētu transportu varētu nokļūt darba vietā. Proti, turpmāk tiks pieļauts, ka gan ar privāto, gan darba devēja transportu ar darba devēja apliecinājumu uz darbu un atpakaļ vienlaikus var pārvietoties trīs personas, bet, ja transporta līdzeklī ir vairāk kā piecas vietas, tad - ne vairāk kā 50% piepildījuma. Atrodoties transport līdzeklī visiem jālieto maskas, kā arī jābūt nodrošinātai dabiskai vēdināšanai.

Tāpat tehniski precizēts formulējums prasībai, kas nosaka, ka darbinieks apliecina darba devējam to, ka viņam nav jāatrodas izolācijā, mājas karantīnā vai pašizolācijā. Šī apliecinājuma mērķis ir stiprināt epidemioloģiskās drošības prasību ievērošanu darba vietā. Sniedzot šādu apliecinājumu, persona katru reizi apzinās, ka zina epidemioloģiskās drošības nosacījumus, zina sekas par to neievērošanu, un ir spiesta apzināti veikt izvēli, vai noteikumus ievērot.

Ar grozījumiem papildināti nosacījumi, ka kultūras un reklāmas vajadzībām nepieciešamo audiovizuālo darbu veidošana arī ir atļaujama ārkārtējās situācijas laikā. Veicinot attālinātā darba un apmācību iespējas, atļauts sniegt video un audio studiju pakalpojumus semināru, konferenču un profesionālo apmācību straumēšanai, ievērojot epidemioloģiskās drošības pasākumus.

Jau vēstīts, ka līdz 15.novembrim Latvijā spēkā ir stingri Covid-19 ierobežojumi.

 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās