Sabiedrība
2021. gada 22. oktobris, 14:10

Strupišs: nevakcinētos tiesnešus nav iespējams atstādināt no darba

Jauns.lv

Augstākas tiesas (AT) priekšsēdētājs Aigars Strupišs TV24 raidījumā “Dienas personība ar Veltu Puriņu” atklāj savas trešdien publicētās vēstules iemeslus. Tajā A. Strupišs norāda, ka pret Covid-19 nevakcinētos tiesnešus nav iespējams atstādināt no darba.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tiesas neiesaistās un neiesaistīsies jautājumā par vakcināciju – cik tas ir labi vai slikti. Tas neesot jautājums, kas ir tiesu kompetencē. Tiesai ir jāaizstāv tie, kuru tiesības ir pārkāptas un tiesai ir jāpaliek neitrālai jebkurā gadījumā, norāda AT priekšsēdētājs.

“Tas ir tas izejas punkts, kāpēc es nosūtīju vēstuli. Vēstulē nav runa par to, vai ir labi vakcinēties, vai nav. Tas ir pavisam cits jautājums. Vēstule bija rakstīta tāpēc, lai vērstu Saeimas uzmanību uz to, ka daudzi starptautiskie dokumenti liedz izpildvarai ietekmēt tiesu darbu, apturēt tās darbu un atcelt tiesnešus. Radīt tādus priekšnoteikumus, kas nav paredzēti Satversmē tiesnešu atcelšanai, jo šādā situācijā tiek praktiski ietekmēts tiesu darbs. Un jautājums bija, kāpēc šie jautājumi nav izsvērti pirms šā rīkojuma – tas bija galvenais iemesls, kādēļ tika nosūtīt vēstule,” skaidro A. Strupišs.

AT priekšsēdētājs norāda, ka tiesu varu bija jāiesaista šī jautājuma izlemšanā un jau pašā sākumā bija jābūt skaidrībai, kas notiks, ja būs tiesneši, kuri nebūs vakcinējušies.