Pirmais mājsēdes vakars Rīgā, kad stājies spēkā īpaši stingrais "lokdauns"

Latvijā ir sācies pirmais mājsēdes vakars, kad no plkst.20 līdz 5 no rīta dzīvesvietu nakts laikā varēs pamest tikai pamatotas ...

gallery icon
89
Sabiedrība
2021. gada 22. oktobris, 07:38

FOTOREPORTĀŽA: tā Rīgā tika aizvadīta pirmā īpaši stingrā "lokdauna" nakts

Jauns.lv

21. oktobra vakarā Latvijā stājās spēkā īpaši stingri "lokdauna" noteikumi, kad no plkst.20 līdz 5 no rīta dzīvesvietu nakts laikā var pamest tikai pamatotas nepieciešamības gadījumos. Jauns.lv devās Rīgas ielās, lai iemūžinātu redzēto.

Tukšajās Rīgas ielās bija novērojamas policijas patruļas un kārtības sargi apturēja vairākus transportlīdzekļus, lai pārbaudītu personu pamatotību atrasties ārpus mājām. Bija arī gadījumi, kad cilvēki mājsēdi neievēroja. Kāds iedzīvotājs attaisnojās, ka ir atceļā no darba un nav dzirdējis par pašapliecinājuma nepieciešamību.

Tāpat Rīgas ielās kursēja sabiedriskais transports, kuru izmantoja vien retais. Bija vērojami arī daži ēdiena piegādes kurjeri.

Jau vēstīts, ka Latvijā sācies pirmais mājsēdes vakars, kad no plkst.20 līdz 5 no rīta dzīvesvietu nakts laikā varēs pamest tikai pamatotas nepieciešamības gadījumos, paredz Ministru kabineta apstiprinātie grozījumi ārkārtējās situācijas rīkojumā.

Grozījumi rīkojumā Nr. 720 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" paredz, ka jebkurai personai būs aizliegums naktī no plkst.20 līdz 5 pārvietoties, ja cilvēks nevarēs uzrādīt aizpildītu apliecinājumu un personu apliecinošu dokumentu, kas ir pieejams Valsts policijas mājaslapā.

Pašapliecinājumu var aizpildīt rakstiski brīvā formā, proti, drukātā formātā gan uz mājaslapā norādīta veidlapas parauga, gan pēc minētā piemēra uz baltas lapas, vai elektroniski savā viedierīcē.

Izņēmumi tiks attiecināti uz personām, kuras dodas uz darba vai dienesta vietu vai no tās, vai veic darba vai dienesta pienākumus, kuras pārvietojas, lai saņemtu psiholoģisko atbalstu, ārstniecības pakalpojumus, tai skaitā vakcinācijas pret Covid-19 infekciju, vai dzīvnieku veterinārmedicīniskajai aprūpi, vai veiktu diennakts aptiekas apmeklējumu.

Policija savus spēkus ierobežojumu kontrolei ir saplānojusi sadarbībā ar partneriem - pašvaldības policijām un Valsts robežsardzi. Tāpat palīdzību sniegšot zemessargi. Rīgā, piemēram, vien kontroles pasākumos būšot iesaistīti vairāki simti policistu. Policija savā darbā izmantos līdz šim izmantotās metodes, "zibakcijas" jeb masveida pārbaudes.

Par Covid-19 ierobežojumu neievērošanu fiziskai personai var piemērot administratīvo sodu no 10 līdz 2000 eiro, bet juridiskajai personai - no 140 līdz 5000 eiro.

Tāpat naktī pārvietoties ārā drīkstēs personas, kam nepieciešama nokļūšanai līdz pasažieru pārvadājumu sniegšanas vietai lidostā, ostā, dzelzceļa stacijā vai autoostā vai no tām.

Gadījumā, ja cilvēkam mājsēdes laikā uz lidostu jādodas pakaļ ieceļotājam, tad jābūt līdzi aizpildītam pašapliecinājumam, personu apliecinošam dokumentam, kā arī ieceļotāja lidmašīnas biļetes kopijai.

Par to, ko drīkst un nedrīks šajā laikā var lasīt šeit.