foto: Edijs Pālens/LETA
Paplašina muitnieku tiesības pasta sūtījumu pārbaudīšanā
Likumos paplašināta VID kompetence, pārbaudot pārrobežu pasta sūtījumu kontroli, lai atklātu aizdomīgus pasta sūtījumus.
Politika
2021. gada 23. septembris, 10:50

Paplašina muitnieku tiesības pasta sūtījumu pārbaudīšanā

Jauns.lv / LETA

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma valdības un Finanšu ministrijas (FM) virzītos grozījumus Pasta likumā, ar ko paplašinātas muitas ierēdņu tiesības pārbaudīt pasta sūtījumus.

Parlaments galīgajā lasījumā pieņēma saistītos grozījumus arī Muitas likumā un likumā "Par Valsts ieņēmumu dienestu".

Likumos paplašināta VID kompetence, pārbaudot pārrobežu pasta sūtījumu kontroli, lai atklātu aizdomīgus pasta sūtījumus. Pārbaudes attieksies arī uz tādiem sūtījumiem, kas tiek sūtīti starp Eiropas Savienības dalībvalstīm.

FM iepriekš skaidroja, ka strauji pieaug uzsākto kriminālprocesu skaits saistībā ar pārrobežu pasta sūtījumiem. 2019.gadā sāktie kriminālprocesi par narkotisko vielu sūtījumiem ar "Latvijas pasta" starpniecību veidoja 83% jeb 682.

Pasta sūtījumos tiek uzietas dažādu veidu narkotiskās un psihotropās vielas. Pārsvarā tās ir MDMA, marihuāna, hašišs, LSD, amfetamīns, halucinogēnās sēnes, retāk sastopams kokaīns un heroīns, kā arī dažādi aizliegtie medikamenti, piemēram, "Subutex" tabletes. Visbiežāk pasta sūtījumos konstatēto vielu apjoms ir līdz desmit gramiem, informēja FM.

Lielākā daļa pasta sūtījumu ar narkotiskajām vielām Latvijā nonāk no Nīderlandes, kā arī neliela daļa - no Spānijas, Lielbritānijas, Beļģijas un Vācijas.

Pieņemto grozījumu mērķis ir paplašināt muitas iestāžu ierēdņu tiesības attiecībā uz pārrobežu pasta sūtījumu pārbaudi, aizdomīgo pasta sūtījumu izņemšanu, glabāšanu un iznīcināšanu, kā arī noteikt muitas iestāžu veicamās darbības, konstatējot aizdomīgo pasta sūtījumu, to izņemšanu, glabāšanu un iznīcināšanu.

Pasta likumā tiek definēts "aizdomīgs pasta sūtījums", proti, tas ir pārrobežu pasta sūtījums, par kuru ir aizdomas, ka tas satur narkotiskās vai psihotropās vielas, šo vielu izgatavošanai paredzētos izejmateriālus (prekursorus), jaunas psihoaktīvas vielas vai to saturošus izstrādājumus.

Aizdomu gadījumā pasta komersantam būs jāaptur šāda pasta sūtījuma nosūtīšana adresātam un šis sūtījums nekavējoties jānodod muitas amatpersonai, kas konstatējusi aizdomīgo pasta sūtījumu.