Iestudējuma "Ferdinands un Luīze" pirmizrāde Nacionālajā teātrī

Ceturtdien, 16. septembrī, pirmizrādi piedzīvoja viens no Latvijas Nacionālā teātra šīs sezonas vērienīgākajiem iestudējumiem – Frīdriha Šillera traģēdija “Ferdinands un ...

gallery icon
139
Kultūra
2021. gada 17. septembris, 08:15

FOTO: sabiedrībā pazīstami cilvēki iestudējuma "Ferdinands un Luīze" pirmizrādē

Jauns.lv

Ceturtdien, 16. septembrī, pirmizrādi piedzīvoja viens no Latvijas Nacionālā teātra šīs sezonas vērienīgākajiem iestudējumiem – Frīdriha Šillera traģēdija “Ferdinands un Luīze”.

Režisore Dita Lūriņa kopā ar domubiedriem turpina meklēt brīdi, kad vārds, dziesma, skaņa, kustība, deja, telpa, gaisma, lidojums šņorbēniņos - visi iespējamie teātra izteiksmes līdzekļi atrod savu esenci, lai kopā kļūtu par kvintesenci un izstāstītu stāstu par cilvēka dabu.

Līdzās horeogrāfei Ingai Raudingai ar viņiem strādājis gaisa horeogrāfs Andris Kačanovskis un vēl vairāki jomas profesionāļi, saukti par rigeriem.

Lūriņa atzīst, ka tikai jaudīga klasika var izturēt tik lielu izrādes elementu slodzi, tādēļ viņas izvēle bija par labu Šillera darbam, kas ir piepildīts ar lielu jūtu intensitāti un emocionālu spriegumu.

Ferdinanda lomas tēlotājs Raimonds Celms stāsta, ka šī loma arī no viņa prasa dubultus enerģijas apjomus, jo ir ne tikai jārunā, jādzied, jādejo, jākustas, bet jāizpilda arī bīstami triki, esot paceltam gaisā augstu virs skatuves.

Aktrisei Diānai Kristai Stafeckai nācies daudz cīnīties ar sevi, strādājot pie Luīzes lomas. Visgrūtāk bijis pārvarēt bailes no augstuma.